API Måndag – Disqus & Expressen, The Noun Project, Public APIs

Veckans API-nyheter handlar mest om hur Expressen har missbrukat Disqus API för att identifiera politiker som är “anonyma” på Avpixlat, men även lite om The Noun Projects nya API och om en ny stor API-katalog. För ännu mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter eller ta en titt på videos från de senaste Nordic APIs konferenserna.

Disqus API har använts för att avpixla avpixlat

Det har varit en hel del i nyheterna om ett mycket specifikt API under veckan, nämligen om Disqus API. Avpixlat och andra sajter som har varit målet för Expressen/Researchgruppen använde Disqus som kommenteringssystem (precis som jag gör här på Mashup). För att kunna visa avatarer från Gravatar för de som kommenterar så kunde man via Disqus API gå fram ett hashvärde för varje kommentators emailadress (MD5-hashat). Genom att samla in dessa hashvärden (vilket är emot Disqus terms of service) och sedan jämföra med en redan insamlad databas med emailadresser så kan man få fram vilken emailadress som har använts för att kommentera på Avpixlat.

Disqus har stängt av möjligheten att använda Gravatar. Det går alltså inte att upprepa den exakta processen, men under några dagar så publicerade Researchgruppen själva insamlade hashade emailadresser i en JSON-fil (nu borttagen), vilket gjorde att experimentet snabbt kunde upprepas:

Själv tycker jag att Expressen och Researchgruppen har gått alldeles för långt. Att jaga enskilda personer på detta vis pga av deras åsikter är inte acceptabelt. Tänk om samma teknik hade använts av den radikala högern för att peka ut vänstermänniskor, då hade det inte varit lika acceptabelt för Expressen att publicera resultatet. Intressant för mig är att det tydligen finns minst en person i journalistsverige som kan använda APIer och inse möjligheterna. Förhoppningsvis så kan denna kunskap användas till något bättre nästa gång.

Snart är det ju valår och alltså dags att länka till sverigedemokraterna.de precis som under förra valet.

The Noun Project API

Länge har jag själv använt The Noun Project som källa till ikoner och grafik till mina egna presentationer. Nu har de även ett API för de som är betalande kunder. Jag gillar att de har en Code of Honor för de som använder APIet, i princip ber de alla att vara snälla. Räcker inte snälla ord när du själv publicerar ett API så kan jag rekommendera svenska API-licensen.

Public APIs

ProgrammableWeb listar i skrivande stund 10567 APIer i sin katalog och själv listar jag i svenska API-katalogen knappt 300 stycken. Nu har även Mashape kommit ut med en API-katalog, nämligen Public APIs som listar 10777 APIer. Själv tycker jag att gigantiska internationella API-katalogen har mycket begränsat värde och då mestadels rent statistiska för att få en översikt av hur API-världen växer. Jämfört med en de mesta av konkurrenterna så verkar Public APIs ha hyfsat bra sökfunktionalitet, så det går att hitta det mesta.