API Måndag – Instagram, Releasefest, OCR

Veckans API-nyheter handlar om att Instagram fortsätter sin kampanj för att ta större kontroll över sin plattform genom att strama åt sina API-regler, svenska Releasefest har lanserats med ett API från dag 1 och ett nytt intressant OCR API. Ännu mer om APIer och öppna data får ni om ni följer @andreaskrohn på Twitter eller hugger tag i mig på Internetdagarna 2015 där jag ska presentera vad Helsingborg gör med öppna data.

Instagram tar kontrollen

Instagramklienter utvecklade av tredje part har inte blivit så populära och nu kommer de helt att försvinna. Instagram stramar nämligen åt kraven för att använda deras API ordentligt. Alla nya appar måste godkännas av Instagram innan de får tillgång till APIet, och alla existerande appar måste godkännas innan nästa sommar. De kommer endast att godkänna appar som visar en användares egna foton, fotoredigeringsappar och appar för att hantera annonskampanjer. Mer om dessa ändringar finns i Instagrams changelog.

Anledningen till dessa ändringar är att Instagram vill ha full kontroll över sin plattform, framförallt så att de kan visa annonser till alla sina användare. De är inte den första plattformen som vill ta kontroll över sitt ekosystem, men till skillnad mot många andra (tex Twitter) så har de aldrig haft en stark utvecklacommunity. Det är ändå väldigt surt för de utvecklare vars produkter nu skjuts i sank.

Releasefest API

Releasefest är en nylanserad svensk sajt där användarna lägger till och röstar på de intressantaste länkarna inom olika områden, tex E-Handel, APIer och öppna data. Ett försök till att skapa en svensk version av Hacker News blandat med Product Hunt. Releasefest har ett API där man kan hämta de länkar som användarna har postat till sajten.

Än är APIet väldigt ungt, precis som sajten. Det saknas lite funktionalitet, som tex att hämta alla länkar inom en kategori på sajten och att få med antalet röster på en länk. Det positiva är att Releasefest erkänner att det inte än är ett pefekt API och det är bara att kontakta dem om man saknar någon funktionalitet som man behöver.

OCR API

ScanR är ett API där man kan extrahera text från bilder eller PDF-filer. Skicka in bilden och få tillbaka texten. ScanR stödjer svenska och 31 andra språk och kan användas för att tex scanna visitkort eller för att “skrapa” PDFer. Jag gillar enkelheten i APIet och ser framför mig att det kan vara väldigt populärt på hackathons då man kan få imponerande resultat snabbt.