Trafiklab – portalen för svenska rese-APIer

Idag lanseras officiellt Trafiklab.se i beta, det är en svensk sajt som siktar på att samla alla svenska reserelaterade APIer på ett ställe. Det är ett samarbetsprojekt mellan Samtrafiken och SL. Nu går 4 av SLs APIer och 2 av Samtrafikens APIer direkt via Trafiklab och det finns länkar till APIer från bla Göteborgsstad och Västtrafik. Jag har jobbat med detta projekt rätt länge tillsammans med Deportivo och Kollegornadet är fantastiskt att se att det äntligen har lanserats.

APIer

Det finns som sagt 6 APIer som ingår i själva Trafiklab, det är alltså APIer som är tillgängliga via api.trafiklab.se, där dokumentationen finns på trafiklab.se och där man får API nycklar direkt från sajten. Dessa sex APIer är:

Det jag främst har gjort i projektet är att ta existerande SL och Samtrafiken APIer och förenkla för utvecklare att använda dem. I det ingår bla att alla APIer ska vara tillgängliga via REST, att de alla ska returnera både XML och JSON och att de alla ska ha liknande struktur på URLer och dokumentation. Mycket av dessa förenklingar och förändringar av existerande APIer har gjorts via Apigee som bla gör det möjligt att i runtime göra om ett REST anrop till SOAP, så att inget i själva backend behöver förändras.

Även om det finns mycket jobb kvar med Trafiklab innan allt är perfekt (sajten är ju fortfarande i beta) så är det ett mycket stort steg i rätt riktning. Målet är att göra svenska reserelaterade APIer så enkla som möjligt att använda så att så många utvecklare som möjligt kan använda dem. Gå gärna in och pröva Trafiklab och ge oss feedback (gärna via trafiklab.se och inte direkt till mig) så vi kan göra sajten ännu bättre.

TravelHack

Om du är intresserad av APIer och resande så är TravelHack 8-9 oktover i Göteborg perfekt för dig. Det är ett event där man under 2 dagar hackar med rese-APIer och har chansen att vinna finfina priser. Själv hoppas jag kunna vara där och fungera som hjälpande resurs för alla de tävlande lagen. Anmäl dig redan idag!