Här är nya svenska API-katalogen!

Jag är glad att äntligen kunna lansera nya svenska API-katalogen. Katalogen är ett drygt år gammal och jag har lärt mig mycket sedan den första lanseringen, så det var dags för en ordentlig uppgradering. Den nya katalogen har mer av allt, inklusive ett eget API!

Extra allt

Den nya katalogen kommer med extra allt, några av nyheterna är:

  • Fler APIer och mer data om varje API
  • Information om applikationer som använder svenska APIer, för att ge inspiration och låta API-ägare se hur deras API används
  • Mycket bättre sökning så det är lättare att hitta ett API som passar just ditt projekt
  • Möjlighet att kommentera APIer och applikationer, har du erfarenhet av ett API så skriv gärna en kort recension eller kanske praktiska tips
  • Katalogen kommer med ett eget API så om du inte gillar apikatalogen.se så kan du bygga en egen bättre sajt
  • Det går att lägga till nya APIer/applikationer eller redigera existerande APIer/applikationer
  • Mer mobilanpassad
  • Fungerar sämre i gamla föråldrade browsers (väljer att se det som en feature så slipper jag testa med IE6)

Lägg till ditt eget API eller din egen applikation

Tycker du att ett API eller en applikation saknas i katalogen så är det bara att lägga till det själv. Det går också bra att redigera existerande APIer/applikationer och korrigera eventuella fel. Gå till katalogen nu direkt för att se om just ditt API eller din fantastiska app är med och om den inte är det så lägg till den. Att vara med i API-katalogen gör att fler utvecklare och potentiella användare kan hitta just ditt API eller din applikation.

API-katalogen har ett API som är listat i API-katalogen

Hela apikatalogen.se är byggd enligt filosofin “API first“, dvs först bygger man ett API sedan bygger man applikationer som använder APIet. Det betyder att sajten inte har någon backend förutom ett API, ett API som är gratis och fritt för alla att använda. Min förhoppning är att några av er kommer att använda detta API för att bygga nya nischade sajter, tex för att visa information om APIer på en sajt för ett hackathon. Målet med API-katalogen är att fler svenska APIer ska användas av svenska utvecklare så ju mer informationen om de svenska APIerna sprids ju bättre. Därför är också all information tillgänglig under Creative Commons.

Tekniken bakom

Version 1 var byggdes med WordPress, vilket gjorde att det var relativt snabbt att bygga men inte särskilt enkelt att få det exakt så bra som jag ville ha det. APIet för version 2 är byggd med Ruby on Rails (med mycket inspiration från APIs with Ruby on Rails – useful tricks) med en hel del automatiserade tester (hoppas få ihop ett blogginlägg om det i framtiden). Själva apikatalogen.se är byggd med Backbone.js och Bootstrap. Allt är som vanligt gjort snyggt och användbart av något så ovanligt som en UX-designer som förstår APIer, dvs Kemie Guaida.

Kvar att göra

Jag har en lång lista med saker kvar att göra med API-katalogen. Framförallt att lägga till fler APIer, fler applikationer och att uppdatera de APIer som har migrerats över från den gamla katalogen. Dessutom vill jag lägga till fler sökmöjligheter och sorteringsmöjligheter.

Ett stort tack till VINNOVA som finansierade mycket av mitt arbete med denna nya API-katalog. Hoppas ni tycker katalogen blev bra och att den hjälper er att hitta bra svenska APIer att använda i era applikationer!