Svensk API-licens – gratis användaravtal för alla som publicerar APIer

För nästan ett år sedan så lyckades vi få bidrag från VINNOVA att utforma en “Öppen API-licens för företag”. Målet var att få fram ett användaravtal för APIer som skulle göra det enklare att publicera APIer. Resultatet blev svensk API-licens och jag tycker själv att det blev riktigt bra. Alla texter finns på både svenska och engelska så det passar svenska företag med internationella kunder. Eftersom licensen (och alla tillhörande dokument, samt webbsajten) är publicerade under Creative Commons Attribution så är det fritt fram för att göra nästan vad man vill, bara referera tillbaka till apilicens.se. Allt finns givetvis också på GitHub.

Flexibel licens

Under året som gått så har vi jobbat hårt, samlat feedback via vår Facebookgrupp såväl som via en workshop. Först så trodde vi att vi kunde komma fram till en licenstext som passade alla, men det fick vi snabbt ge upp. Istället så finns nu flera rättsliga och affärsmässiga vägval som påverkar hur den slutgiltiga licensen ser ut. Exempelvis så kommer licensen att innehålla olika paragrafer om det finns personuppgifter eller upphovsrättskyddat material inblandat, eller om man får använda APIet i kommersiella sammanhang. Detta gör licensen extremt flexibel för de flesta användarfall, vilket vi hoppas kommer göra att fler använder licensen.

Kom igång

Så om du publicerar ett API så är det bara att börja använda licensen, antingen precis som den ser ut (efter dina vägval) eller som en bra start för dina advokater att skriva en mer anpassad licens. Vi är övertygade om att svensk API-licens är bra för både de företag som publicerar APIer, de utvecklare som använder APIer och för API-Sverige generellt. Gå också med i [Facebookgruppen]https://www.facebook.com/groups/259132024222457/) för att diskutera och lära dig mer.

Vi som jobbade på Licensen är Daniel Rudmark (Viktoria Swedish ICT), Elias Arnestrand (Samtrafiken), Anna Mirsch (Mannheimer Swartling) och jag själv, Andreas Krohn (Dopter). Tack till alla i gruppen, tack till VINNOVA och ett stort tack till alla som hjälpte oss på vägen med värdefull feedback.

Licensen introducerades till världen på Internetdagarna tidigare i veckan. Här är videon på mig och Anna Mirsch presenterar licensen:

Efter Internetdagarna så blev licensen omskriven på ProgrammableWeb, vilket ju är extra trevligt.