Openaid – biståndsinformation via API

Visst skulle det vara intressant att få veta exakt vilka länder som Sverige har gett bistånd, när de gav bistånd och till vilka projekt? Med nylanserade Openaid så kan man komma åt all sådan biståndsinformation från Sida, Utrikesdepartementet, OECD med flera. Informationen presenteras snyggt på Openaids egen sida, men det viktigaste av allt är att all biståndsinformation är tillgänglig via ett öppet API.

Bistånd via REST och JSON

Via enkla REST anrop så får man tillbaka JSON formaterad data. Några exempel på anroå är http://api.openaid.se/api/v1/country?name=Mexiko returnerar data om svenskt bistånd till Mexico och http://api.openaid.se/api/v1/country?year=2007 returnerar data om svenskt bistånd under 2007. Man kan få veta vilken organisation som har gett pengar till vilken typ av projekt, en beskrivning av vad biståndsinsatsen har gjort och även länkar till dokument om insatsen. Det är detaljerad och djuplodande data och den är släppt till allmänheten på exakt rätt sätt.

Bra exempel på transparens

Genom att både publicera data på ett visuellt attraktivt sätt som är lätt att ta till sig på sin webbsida och via ett välstrukturerat API så kan alla ta till sig informationen. Förhoppningsvis så kommer Openaid att stå som ett lysande exempel på hur man gör offentlig data transparant. Idag måndag 4 april kl 10 så presenterar biståndsminister Gunilla Carlsson Openaid på en presskonferens som kommer att streamas live, så är du intresserad av öppen offentlig data och Openaid så kan det vara värt att ha på i bakgrunden.

Efter lite dektektivarbete så hittade jag via APIets felmeddelande att Openaid är byggt på Rails, eller i alla fall på Sinatra. Om någon vet mer om de tekniska detaljerna så hör av er!

Tack Hampus Brynolf för tipset om OpenAid!