Onlinepizza har Sveriges bästa API 2012

Efter en nästan 2 veckor lång omröstning och 550 röster så har Onlinepizzas API utsetts till Sveriges bästa API. Onlinepizza vann med 72 röster över 229 andra svenska APIer i svenska API-katalogen. På andra plats kom Saplo textanalys-API och på tredje plats Vemringdes API.

Onlinepizzas API vinner guld

Det bästa APIet som finns i Sverige är alltså från Onlinepizza. Via deras AOU så kan man söka efter lokala pizzerior, läsa deras menyer och beställa hemkörning av pizza. Helt enkelt ett perfekt API att bygga en iPhone app som passar alla hungriga programmerare i landet.

Enligt Josefin Jerndahl på Onlinepizza så betyder vinsten mycket för dem av två anledningar. “Dels för att det alltid är trevligt att veta att våra användare uppskattar vår tjänst och att andra tycker att vårt API är bra och dels för att vi det också ger oss möjligheten att komma i kontakt med andra duktiga utvecklare. Vi har inte marknadsfört vårt API nämnvärt, så om andra nu beslutar sig för att bygga vidare på vårt API, t.ex gör appar mot android och iphone som i sin tur leder till att vårt företag och varumärke sprids vidare till andra människor, är det endast positivt. Det ska bli kul att se om folk är intresserade av att göra något med vårt API, vi välkomnar alla idéer med öppna armar!”

Tveka inte, använd nu Onlinepizzas API. Eftersom det är det bästa APIet så bör det också kunna ge upphov till de bästa apparna!

Saplos textanalys-API får silver

Med Saplos API så kan man anlysera texter för att hitta relaterade texter, ta fram beskrivande taggar och mycket mer. Bland annat så används Saplo idag av IDG för att identifiera taggar för artiklar, se längst ner i denna artikel för ett exempel.

“Eftersom hela Saplos verksamhet går ut på att få användare till vårt textanalys API så är det givetvis kul att det uppmärksammas. Vi jobbar hela tiden för att göra APIet så enkelt som möjligt så att alla som vill ska kunna använda det. “ säger Mattias Tyrberg, en av Saplos grundare. “Det är väldigt kul att APIer börjar bli uppmärksammade inte bara internationell utan även i Sverige. Tävlingar som denna hjälper till så att andra personer och företag förstår hur viktigt det är att ha ett API. Förhoppningsvis ser vi snart även kommuner och statliga verk med APIer”.

Vemringdes API tar hem bronset

Vemringde är en crowd sourcad telefonkatalog som innehåller telefonnummer som man inte hittar på Eniro och Hitta.se, tex från telefonförsäljare. Deras API används bla i deras egna iPhone och Android appar som kan användas för att blockera oönskade försäljningssamtal.

Enligt Carl-Fredrik Herö som har utvecklat Vemringde så är APIet nyckeln till den riktiga nyttan: “APIet levererar informationen till rätt plats och tid, det är genom APIet som den riktiga nyttan skapas. Om webbplatsen fungerar reaktivt, efter att ett samtal tagits emot, så möjliggör APIet att proaktivt stoppa samtalen innan man svarar.”. Vill ni testa Vemringdes API så kan man enkelt göra det direkt i browsern via API consolen på apihq.com.

Topp 10 svenska APIer

Förutom de 3 första APIerna så fanns följande APIer med på topp 10 listan:

Hela topp 10 hittar ni här, ta också en titt på plats 11-20 för att hitta ännu fler högkvalitativa och populära svenska APIer.

Om Sveriges bästa API

Målet med omröstningen var att skapa uppmärksamhet runt APIer och visa på bra exempel på svenska APIer. Med över 500 röster, blogginlägg av Eniro, Loopia, Trafiklab, Jonas Lejon och andra, samt mycket buzz på Twitter och Facebook så tycker jag att det målet har uppnåtts. Tusen tack till alla som har röstat, retweetat, bloggat, facebookat, google plussat!

Att använda Google +1 för att hålla i röstningen har gått rätt bra. Några få har klagat på att de inte kan rösta för att de inte har Google+ konton, men det har varit mycket färre klagomål än jag befarade. Det är lite ironiskt att det inte finns något officiellt API för +1 knappen så vi fick använda lite av ett hack för att få fram hur många +1:or ett visst API hade fått. Ett stort tack @linusbohman för allt WordPress och +1 jobb och ett ytterligare stort tack till min kollega @kemie för designen som har gjort att hela tävlingen såg bra ut.

Vad säger ni, ska jag köra en repris på detta nästa år? Ska det blir en omröstning om Sveriges bästa API 2013?