Truecallers API med 600 miljoner telefonnummer

Idag så lanserar svenska Truecaller sitt API, ett projekt som mitt företag Dopter har haft äran att vara inblandad i. Med Truecallers mobilapp så kan man söka efter namn och telefonnummer. Denna telefonkatalog har byggts upp genom att deras användare delar med sig av sina kontakter, det är alltså en crowd sourcad telefonkatalog.

Unik data via APIet

Med APIet kan man söka efter namnet på ägaren till 600 miljoner olika telefonnummer. Eftersom det i stora delar av världen, tex Mellanöstern, inte finns några bra heltäckande telefonkataloger så gör detta att Truecallers API ger tillgång till data som inte finns någon annanstans. Med andra ord är det perfekt för alla företag som vill kunna koppla ett namn till ett nummer, tex call-centers, banker eller försäkringsbolag.

Via APIet kan man, förutom namn på numrets ägare, få reda på True score och Spam score. True score är en uppskattning på hur populärt ett telefonnummer är inom Truecallers nätverk. Spam score är en uppskattning på hur många Truecalleranvändare som har rapporterat numret som spammare.

Utvecklarportal med dokumentation samt nyckelhantering är implementerat med API managementlösningen 3Scale. Har ni själva funderingar på att använda 3Scale så hör av er så kan jag hjälpa till.

Exempel

Med trueScore metoden så kan man gratis söka på ett telefonnummer och få veta numrets true score, dvs poplularitet.

https://api.truecaller.com/v1.0/trueScore.json?phone=%2B46709780794

{<br /> "trueScore": 46<br /> }

I search metoden så skickar man in ett telefonnummer och får tillbaka namn, true score och spam score i JSON-format. För att använda denna metod krävs också en userKey, dvs en API-nyckel, som man kan få genom att registrera ett konto och betala en månadsavgift.

https://api.truecaller.com/v1.0/search.json?userKey={API-NYCKEL}&phone=%2B46709780794

{<br /> "name": "Andreas Krohn",<br /> "trueScore": 46,<br /> "spamScore": 0<br /> }

Don’t be evil

Det går inte att söka efter vilket telefonnummer en person har via APIet. Anledningen till denna begränsning är att Truecaller inte vill göra det möjligt att använda APIet för att automatiskt hitta telefonnummer för telefonförsäljning eller liknande.

Jag hoppas och tror att Truecaller kommer att ha stora framgångar med sitt API. Dels så har de unik och värdefull data att dela med sig av, dels så har de byggt ett väldigt användbart API. Jag tycker också att det är upplyftande med ett svenskt företag som inte skäms att ta betalt för det unika data de publicerar via sitt API.

Det är fler som har koll på att Truecaller släpper API idag… Gigaom har redan skrivit om det och dessutom har jag själv gästbloggat på ProgrammableWeb.