Ta betalt ifrån din iOS-app med iZettles nya API

Idag så kommer betalningslösningen iZettle med ett API som gör det möjligt att integrera betalningar i iOS appar. Själva betalningar sker precis som vanligt genom iZettles kortläsare som pluggas in i en iPhone eller iPad eller genom att manuellt knappa in kortnummer och sedan låta kunden signera.

Magin är en custom URL scheme

För att kunna använda APIet så måste man registrera sig på developer.izettle.com. Då får man tillbaka en API-nyckel. Denna nyckel används i iZettles custom URL scheme som används när man ska sätta igång betalningar via iZettle ifrån en iOS app. I URLen så anger man också sådana detaljer som pris, valuta och produktnamn.

När sedan betalningen är klar så kallar iZettle i sin tur orginalappen. Givetvis så kräver detta att man även har iZettleappen installerad. Mycket mer information och dessutom källoden till en hel exempelapp finns på GitHub.

Ännu inget REST API

Det är ett bra steg framåt för iZettle att vara del i appar. Tyvärr hjälper det inte oss som inte skriver iOS appar utan istället utvecklar webbappar. iZettle hintar om att det finns planer på ett REST API, men mer än så säger de inte än. Själv hoppas jag att iZettle kan bli inspirerade av Stripe och deras fantastiska betalnings-API (som tyvärr endast funkar i USA). Betalnings-APIer är en riktigt stark trend just nu, och det är kul att se att även svenska företag är med och tävlar om marknadsandelarna.

Bild: iZettle Mobile Payments by Håkan Dahlström