Fortnox och Trafikverket använder svenska API-licensen

Förra året var jag med och tog fram den svenska API-licensen. Det är ett väldigt anpassningsbart användaravtal för företag som publicerar ett API som tar hänsyn till en lång rad olika juridiska och affärsmässiga krav. Licensen finns tillgänglig både på svenska och engelska och sprids under Creative Commons. Det tog ett tag, men nu har licensen börjat användas på riktigt av både Fortnox och Trafikverket.

Fortnox

Fortnox har ett API för fakturering, bokföring etc. Deras API-licens gick väldigt snabbt att få fram eftersom de använde sig av allt det jobb vi har lagt ner för att ta fram den svenska API-licensen. Istället för många möten och mycket advokattid så kunde de koncentrera sig på andra saker än juridiken samtidigt som de har en licens som är rätt enkel att förstå.

Trafikverket

När Trafikverket tog fram ett öppet API för dynamisk tågdata så behövde de en användarlicens som var begriplig och heltäckande. Den API-licens de tog fram bygger helt på den svenska API-licensen. Det sparade dem tid, försäkrade dem att de inte missade några detaljer och att inte licensen blev onödigt krånglig.

Fler användare?

Det är väldigt kul att se att den svenska API-licensen börjar användas och att den underlättar för företag och myndigheter att publicera mer data. Behöver du ett användaravtal för ditt API så hoppas jag att du tar en titt på apilicens.se, om inte annat så för att få lite inspiration. Om du använder licensen så tveka inte att kontakta projektgruppen så att vi kan lägga till ditt företag i listan på användare.

Har du frågor om licensen så gå gärna med i vår Facebookgrupp för att diskutera dem.