API Måndag – realtidsinfo från SL, Open Bucket och visualisera Platsr

Veckans API- och öppna data nyheter handlar om att det nu går att får realtids(ish) data från SL, ett nytt API för att lagra JSON-objekt och ett snyggt sätt att visualisera data från Riksantikvarieämbetets Platsr…

Realtidsinformation från SL

SL har släppt realtidsinformation som en del av sitt reseplanerar-APITrafiklab. Det är ungefärligt realtidsdata, alltså en prognos var bussar, pendeltåg, tvärbana och roslagsbanan befinner sig. Även om realtidsdatan endast är ungefärligt så gör detta det möjligt att ge resenärer mer korrekt information än bara den planerade tidtabellen.

Lagra JSON

Open Bucket är en intressant tjänst som gör det möjligt att lagra vilka JSON-objekt som helst via ett API. Skicka in ett JSON-objekt via en POST och tillbaka får man ett filnamn och ett lösenord. Filnamnet används sedan när man hämtar objektet igen och lösenordet används om man vill uppdatera det. Enkelt och användbart. Tyvärr så verkar det vara ett hobbyprojekt från utvecklarna bakom iOS-appen relevant.ai så jag skulle inte använda Open Bucket för något seriöst projekt.

Visualisera historier från Platsr

Platsr är en sajt från Riksantikvarieämbetet för att samla in och dela berättelser och minnen. Som mycttket som Riksantikvarieämbetet gör så har Platsr ett öppet API.

Albin Larsson har tagit data från Platsr och kombinerat det med javascriptbiblioteket Odyssey som är till för att bygga interaktiva historier med kartor. Resultatet är väldigt snyggt, titta bara på detta exampel, och ett bra exempel på vad som kan göras med öppna data. Vill du göra något själv med Platsr och Odyssey så finns all kod och instruktioner på GitHub.

Vill du experimentera med nyhetsdata, kanske genom att visualisera nyhetsartiklar med Odyssey.js, så räknar jag att vi ses på News Remixed om ett par veckor.