API Måndag – Twitter ber om förlåtelse och mer pengar från VINNOVA

Veckans API-nyheter handlar om att Twitter ber om förlåtelse, VINNOVA ber oss alla att använda DCAT-AP (och backar upp frågan med pengar) och ett svenskt API-företag som expanderar internationellt.

Twitter ber om förlåtelse

Twitter var tidigt ute med ett API. De drog stor nytta av alla utvecklare som byggde twitterklienter och andra appar på Twitters data. Tyvärr så förbrukade de nästan allt detta förtroende väldigt snabbt när de för några år sedan bestämde sig att begränsa vad som kan göra med deras API på ett klumpigt sätt. Speciellt gav de sig på twitterklienter eftersom de hellre vill att man använder Twitter via Twitters egna appar.

Nu kanske det blir ändring på detta. I onsdags förra veckan så höll Twitter sin utvecklarkonferens flight och då bad den ny-gamla VDn Jack Dorsey om ursäkt: “We want to apologize, reboot and have a great relationship with developers, open honest, and fulfilling.” Nu är det bara att vänta och se om de menar allvar. Förtroende tar tid att bygga upp och sekunder att rasera, låt oss hoppas att de menar allvar och på nytt vill dra nytta av allt som externa utvecklare kan ge Twitter.

På sin utvecklarkonferens så lanserade de en del nyheter. Exempelvis det nya Collections APIet som gör det möjligt att samla ihop Tweets för att tex beskriva en händelse.

Ny öppna data utlysning

VINNOVA har en ny utlysning där man kan söka upp till 800.000kr för att tillgängliggöra öppna datakällor. Fokus ligger på att öka användningen av metadataformatet DCAT-AP som används för att beskriva datakällor, och som används av portalen ÖppnaData.se för att lista svensk öppna data. Skicka in ansökan innan 17 november för att kunna vara med och dela på de 4 miljoner som finns att dela ut.

46elks expanderar till Finland

Det finns inte så många rena API-företag i Sverige, därför är det extra kul att se när det går bra för ett av de få som finns. Telefoni/SMS API-bolaget 46elks expanderar nu till Finland precis innan det är dags för konferensen Slush i Helsingfors. Har ni kontakter i Finland så tipsa dem om 46elks SMS API!

Bara så ni vet så sitter jag i 46elks styrelse sedan ett år tillbaka, men hade skrivit om bolagets internationella expansion även om så inte var fallet.