API Måndag – Facebook, Wise och LoadFocus

Veckans API-nyheter kommer från Facebook som har släppt en ny version av sitt Graph API, från Wise som släpper ett API för att automatisera småjobb med människor som backend och LoadFocus som har en tjänst för att lasttesta APIer. På onsdag kommer jag att vara på Microsoft Tech Days i Kista och prata om APIer, jag hoppas vi ses där.

Facebook Graph API 2.5

För ett par veckor sedan (ursäkta att jag är sen att skriva om det) så släppte Facebook v2.5 av sitt Graph API. Bland nyheterna finns fler möjligheter att styra hur videos hanteras på Facebook, mer konfigurerarbara Facebooksidor och möjligheten att samla in information om användare direkt via Facebookannonser. Läs Facebooks changelog för mer detaljer.

API frontend, mänsklig backend

Fortfarande finns det vissa uppgifter människor är bättre på att lösa än maskiner, tex att moderera innehåll på en sajt. Många av dessa saker har man sedan länge kunnat automatisera via tex genom Amazons Mechanical Turk. Då skickar man en massa småuppgifter till Amazon som de sedan i sin tur outsourcar till en stor mängde människor som får betalt för varje uppgift de löser. Problemet med just Mechanical Turk är att det endast finns tillgängligt för företag i USA.

Med nya APIet från Wise så kan man automatisera denna typ av små uppgifter och integrera det i sitt system. Man definiera vilken “task” som ska göras, hur den ska göras och sedan skickas dessa tasks till människor som utför dem. Jag har länge varit intresserad av detta sätt att integrera människors arbete i system och ser fram emot att testa Wise.

Lasttesta ditt API

Ett API är bra. Ett API som inte slutar fungera om det blir populärt är ännu bättre, så att lasttesta ditt API är viktigt. Det finns redan flera tjänster för detta, tex svenska LoadImpacty, och nu har LoadFocus släppt en liknande tjänst. Med LoadFocus kan man testa ett API med 50000 samtidiga användare och dessutom också övervaka APIet så man får notifieringar när det går ner.