API Måndag – avlatsbrev, swagger och geosök

Under veckan som gått så har Kungliga biblioteket släppt en hel del historisk öppna data, ett nytt verktyg att jobba med API-definitioner i Swagger har kommit ut och det finns ett nytt gratis API för att söka efter geografiska platser.

Vill ni veta ännu mer om öppna data och APIer så följ @andreaskrohn på Twitter. Kom också gärna till Microsoft Tech Days i Kista om några veckor där jag talar om APIer och reder ut om de är en hypad teknologi eller en viktig strategisk resurs.

Historisk öppna data

Kungliga biblioteket har utökat sin samling av öppna data genom att publicera flera historiska öppna datamängder. Är du intresserad av holländska dagstidningar från 1610 till 1809 eller svenskt tryck från före 1700 så är din lycka gjord. KB har även släppt data om avlatsbrev och kistebrev öppet.

SwaggerHub

Med Swagger så kan man beskriva ett API för att sedan generera klient- och serverkod, generera interaktiv dokumentation etc. Nu har SmartBear (företaget som driver open source projeket Swagger) släppt SwaggerHub. Det är ett verktyg för grupper som jobbar med Swagger, för att kunna jobba på Swaggerdefinitioner tillsammans och hantera en Swaggerdefinitions livscykel.

Geosök från Mapzen

Mapzen Search är ett sök-API för platser baserat på öppna data. Det är gratis att använda och man kan söka på namn på en plats för att få koordinater och tvärtom. Jag har snabbtestat APIet och är inte så imponerad av datakvaliten för svenska platser. Städer funkar bra, men mindre orter som har åäö i namnet är det sämre med (nej, norra Skånes största köpcentrum ligger inte i Pakistan).

Mapzen har en hel del andra intressanta APIer, alla baserade på öppna data och alla gratis. Tex så har de ett API för att rendera 3D kartor i realtid.