API Måndag – Postnummer, kollektivtrafik och skolmat

Veckans sammanfattande API-nyheter är helsvensk och med fokus på öppna data. Det handlar om hur du kan hjälpa till att göra postnummerdata tillgänglig som öppna data, nya versioner av Samtrafikens kollektivtrafik-APIer och hur skolmatsmenyer som öppna data. Räcker inte detta så följ @andreaskrohn på Twitter så delar jag med mig av intressanta API-relaterade länkar hela veckan lång.

Fri postnummerdata till folket!

För ungefär ett år sedan skrev jag om Postnummerupproret och deras kamp för att göra postnummer tillgängliga som öppna data. Nu har regeringen startat en utredning om hur postlagstifningen kan uppdateras och Postnummerupproret har författat en uppmaning till utredaren att göra postnummerdata fritt tillgängligt för alla.

I uppmaningen så beskrivs bla ett konkret problem med att postnummerdata inte är fritt tillgängligt: “Ett exempel är att Statistiska centralbyrån, SCB, blev tvungna att avpublicera demografisk statistik per postnummer och postort då de inte äger rätten att återpublicera information från postnummersystemet.”

Skriv på denna uppmaning innan 12 september så kommer din underskrift med i brevet till utredaren. Gör det nu, det tar några sekunder och om utredaren följer uppmaningen så kommer vi alla att få tillgång till postnummerdata.

Ny version av Samtrafikens APIer

Samtrafiken håller på att uppdatera sin API-backend för sina Trafiklab-APIer. Målet är att nya versioner av Resrobot-APIerna ska gå i drift från 1 oktober, men det går redan idag att testa dem. Är du intresserad av kollektivtrafikdata, Trafiklab och Resrobot APIerna så rekommenderar jag att du redan idag börjar testa dessa nya APIer så att du är redo när de gamla APIerna stängs ner den 19 december.

Måltidsinformation som öppna data

Ett projekt jag har varit inblandad i länge är Open Meal som siktar på att göra måltidsinformation tillgänglig som öppna data, det kan tex handla om att göra skolmatsmenyer lättillgängliga. Nu har Örebro kommun publicerat en uppmaning till alla som sitter på måltidsdata att publicera den som öppna data. Om du jobbar med skolmat, måltider för äldreboende eller liknande så rekommenderar jag att du läser igenom dokumentet och följer de steg som beskriver hur du kan publicera din data öppet.

Själv jobbar jag på att dotterns skolas menyer ska publiceras om öppna data, och om några dagar hoppas jag den finns tillgänglig i både iCal-format och JSON.