API Måndag – öppna geodata, postnummer API, Twitter Search API

API Måndag – öppna geodata, postnummer API, Twitter Search API

Sommaruppehållet är över, API måndag drar igång igen och denna vecka så handlar det om öppna geodata, ett svenskt adress-API, ett nytt API för att söka bland alla tweets och en innovationstävling i Göteborg. På onsdag 2/9 så kommer jag att vara på Stockholm Tech Fest för att heja på fantastiska Overview News API kunden Genews när de står på scen. Om någon av er ska till Tech Fest så låt mig veta på twitter så ses jag gärna och pratar APIer och öppna data.

Öppna Geodata

Om ni har hört mig prata om öppna data och APIer under årens lopp så har ni säkert hört mig klaga på SMHI, Lantmäteriet och storbankerna för att de inte delar med sig av någon data. SMHI har ändrat sig och publicerar nu mycket öppna väderdata och under sommaren har även Lantmäteriet publicerat öppna data. Det handlar om kartor i olika format och är ett stort steg framåt. Bra jobbat av Lantmäteriet och jag hoppas de fortsätter. De sitter på fantastiskt rik data.

Nu har jag alltså mindre att klaga på, bara storbankerna kvar. Om någon bankanställd läser detta så är det bara att höra av sig så hjälper jag gärna till…

PAP API

PAP står för “Postnummer Address Postort” och PAP API är ett API för att verifiera svenska adresser. Man skickar in postnummer, gatuadress och stad och får tillbaka adressen inklusive kommun och län om adressen finns i PAP APIs databas. Det är ett projekt gjort av Nille och är gratis att använda men kräver registrering.

Twitter Full-Archive Search API

Tyvärr har Twitter alltid varit dåliga på att ge tillgång till data äldre än 30-dagar, vilket gör det svårt för alla som vill analysera gamla tweets. Det har de nu korrigerat när de nu har släppt Full-Archive Search API som gör det möjligt att söka bland alla publika tweets som någonsin skrivits. Ett bra steg framåt, men tyvärr är APIet inte tillgängligt för oss vanliga dödliga icke-storföretagare utan endast för betalande enterprisekunder.

ElectricyCity Innovation Challenge

Den 18 september så drar Electricity Innovation Challenge igång i Göteborg och håller på i en dryg månad, så det är bara att anmäla sig. Med hjälp av realtidsdata från bussar och mycket annan data så tävlar deltagarna att ta fram nya lösningar för att göra framtidens bussresor mer attraktiva.