API Måndag – Mattermark, Genius, Verksamt och Helsingborg

Förra veckan så kom det nya APIer för att hämta företagsanalyser, för att kommentera webbsidor och kolla vad som har ändrats på en sajt. Dessutom så kom det ny öppna data från Verksamt och Helsingborg. En hel del nytt alltså. För ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter och missa inte nyhets-APIet från Overview News som jag jobbar för fullt med.

API för företagsanalyser

Mattermark samlar in en massa data om företag från ett stort antal källor, sedan organiserar och analyserar de denna data. Deras användare är säljare, investorer och andra som behöver mycket data om ett företag. Nu har de släppt ett API som gör det möjligt att hämta information om och analyser av över en miljon företag.

Mattermark är på många sätt ett intressant företag. Jag kan verkligen rekommendera intervjun med Danielle Morrill från podcasten Rocketship.fm.

Kommentera allt

Genius är en sajt där vem som helst kan kommentera rader i låttexter (se tex klassikern Rapper’s Delight). De började som sajten Rap Genius med endast låttexter från Hip Hoplåtar, sedan expanderade de till all musik och bytte namn till Genius och nu har de publicerat ett API för att kunna användas för att kommentera allt.

Med APIet kan man komma åt alla kommentarer i Genius databas samt lägga till nya kommentarer, dels på sånger, dels på vilke webbsida som helst. Den första partnern är Instapaper, så det går nu att kommentera sparade artiklar i Instapaper mha Genius.

Vad har ändrats?

Med tjänsten Diff.io och dess API så kan man automatiskt hitta visuella skillnader på en webbsajt. Genom att övervaka en sajt över tid så kan Diff.io hitta när en sajt designas om, vilka delar av sajten som ändras ofta etc. Jag är inte riktigt säker på vad man ska använda tjänsten till, men det är ett intressant API.

Öppna data från Verksamt och Helsingborg

Verksamt är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket som samlar information och tjänster för företagare på ett ställe. En hel del av data från Verksamt finns sedan tidigare som öppna data och nu har de även publicerat allt innehåll på sajten verksamt.se som öppna data. Bra jobbat Verksamt, mer sådant behövs.

Som ni kanske vet så jobbar jag med öppna data i Helsingborg. Veckan som gått så har vi publicerat stadens statistikdatabas som öppna data. Mycket mer värdefulla och roliga projekt är på gång i Helsingborg så det är värt att hålla ett öga på vår öppna data blogg.