API Måndag – NASA, Slack och JSON API

Denna veckas nyhetssammanfattning handlar om öppna data från NASA, hur Slack använder sina Terms of Services på ett snyggt sätt och att JSON API specen nu är släppt i version 1.0. För ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter.

Öppna data från NASA

NASA har lanserat en API portal där de samlar alla sina APIer. Med en API-nyckel så kommer man åt APIer för satellitbilder, astronomiska foton, temperaturinformation för olika delar av jorden, NASAs patent och ljudfiler från flera olika rymdresor. Givetvis kunde jag inte låta bli att testa vad NASA har för satellitbilder över min hemstad Helsingborg. Tyvärr visade det sig vara en molnig bild från 2-år sedan

Är du inte intresserad bara av APIer utan av stora mängder data från NASA så rekommenderar jag NASAs dataportal, de har också en hel del kod på GitHub.

Slack Terms of Service

Kommunikationstjänsten Slack (tänk IRC + Web design + API Extravaganza) har nyligen uppdaterat sina Terms of Service för sitt API och ett par skarpa ögon hittade något mycket intressant i §9.1. Där förbjuds myndigheter och polis at använda APIet för att samla in data.

Snyggt gjort av Slack. De har mycket att vinna i förtroende hos sina kunder, plus bra PR när vi pratar om detta. Tyvärr misstänker jag att de myndigheter som är intresserad av Slacks data inte behöver använda Slacks API för att komma åt den, det finns ju många andra vägar att gå.

JSON API v1.0

JSON API är en specifikation på hur man kan använda och strukturera JSON i API-svar. Efter några års arbete så är nu specifikationen släppt i en stabil v1.0 release och alltså redo att användas. Iden är att om API-svar är formaterade på liknande sätt, oavsett API, så är det enklare att skriva API-klienter. Dessutom är JSON API specen fokuserad på att maximera användandet av caching för att minimera antalet API-frågor som behöver ställas.