API Måndag – Nordic Open Data Week, API Studio, Inbox SDK

Veckans nyhetssammanfattning handlar om Nordic Open Data Week och en speciellt intressant tävling, nya API Studio och en väldigt intressant SDK för att bygga GMailappar.

Nordic Open Data Week

På fredag drar Nordic Open Data Week igång. Det är en vecka med aktiviteter och hackathons fokuserade på öppna data över hela Norden. Det händer saker i Göteborg, Stockholm, Malmö och en hel del andra städer.

Det finns flera priser att plocka hem för er som deltar i någon av Nordic Open Data Weeks aktiviteter. Ett pris som är speciellt intressant är pris för bästa visualisering av öppna data från Trafiklab, SMHI eller VINNOVA. Det är bara att börja visualisera med alla tillgängliga medel eftersom de letar både efter digitala visualiseringar och fysiska sådana.

API Studio

API Studio är ett nytt verktyg för API-utvecklare. Det är byggt av Apigee och bygger på en hel massa open source projekt. Med API Studio kan man designa ett API, göra mockups och dela med sig av sitt API.

Hela produkten grundar sig på Swagger, ett metadataformat för att beskriva APIer. Mycket av det man kan göra i API Studio kommer från andra produkter, som tex Swagger Editor, men att få allt i ett paket är väldigt praktiskt.

Inbox SDK

Jag försöker hålla mashup.se fokuserad på webbaserade APIer och öppna data, men ibland hittar jag angränsande produkter som är för bra för att ignorera. Inbox SDK är ett sådant exempel. Det är ett Javascriptbibliotek som gör det enkelt att bygga applikationer för GMails och Google Inbox webbklienter, alltså appar som kör direkt i webbläsaren.

Inbox SDK är en produkt från Streak, ett företag som bygger ett CRM som fungerar helt i GMails webbgränssnitt. De använder alltså Inbox SDK själva och underhåller det löpande. Enligt Inbox SDKs sajt så uppdaterar de sin kod i medel 12 gånger i veckan och har inte förlorat någon funktionalitet pga ändringar i GMail under de senaste 6 månaderna. Imponerande siffror.

Internet Discovery Day

På onsdag är det Internet Discovery Day i Malmö. Jag kommer att vara på plats för att representera Overview News och vårt nyhets-API. Ska du till Internet Discovery Day (givetvis ska du det) så kom förbi vårt lilla bås för att höra mer om världens bästa nyhets-API. Vi ses där!