API Måndag – Meerkat och LinkedIn

Det blir en lite kortare API Måndag eftersom jag denna vecka är på turné med Nordic APIs, men jag hinner i alla fall med att skriva om Meerkats nya API och LinkedIns döende API.

Meerkat API

Den hypade live streaming appen Meerkat byggde mycket av sin initiala framgång på Twitters plattform. Användar loggade in med sin Twitteranvändare, alla kommentarer på streams var tweets etc. Det gillade inte Twitter, som har en direkt konkurrent i sin egen app Periscope, så Twitter stängde av Meerkat från sitt API. Detta var givetvis ett hårt slag mot Meerkat, men det är ju en del av risken man tar när man utnyttjar någon annans plattform för snabb framgång.

Nu har Meerkat lanserat ett API. De hoppas få hjälp av utvecklares kreativitet för att komma fram med nya appar och tjänster som bygger på Meerkats live streaming. Redan innan det officiella släppet av APIet så har flera appar byggts på APIet, bla ett verktyg för att ladda upp meerkat streams till YouTube och för att få statistik om de som tittar på en stream.

Tveksamt att ett API är tillräckligt för att Meerkat ska klara sig. Det är ett bra försök och jag hoppas det fungerar. Om inte annat för att visa Twitter att det är värt att vara snäll mot utvecklare (något som man kan tycka Twitter borde förstå baserat på sin egen historia).

LinkedIns API slutar fungera imorgon

Imorgon (12 maj) är den sista dagen innan LinkedIns API förändringar gäller. De begränsar väldigt mycket vad som kan byggas med deras API (för alla utom ett fåtal utvalda partners). Tex så begänsas tillgången till användares LinkedInprofiler. Använder du LinkedIns API så är idag en bra dag att drabbas av panik.

Det är synd att LinkedIn lemlästar sitt API, på samma sätt att det är synd att Twitter behandalar Meerkat illa. Det gör inte att förtroendet för publika APIer i allmänhet ökar, vilket i sin tur gör att fördelen med publika APIer minskar. Både LinkedIn och Twitter är företag som kunde dra stor nytta av sina APIer, om de hade haft viljan.