API Måndag – nya APIer från Microsoft och Pinterest

Det har kommit flera nya APIer under veckan som har gått, främst från Microsoft och Pinterest. Dessutom har en intressant API Management produkt släppts som open source. Ännu mer om APIer hittar ni på Twitter om ni följer @andreaskrohn och bor ni i södra Sverige så räknar jag med att träffa er nästa vecka när Nordic APIs kommer till Köpenhamn.

APIer från Microsoft

Under veckan har Microsoft haft sin stora utvecklarkonferens Build. Bland mycket annat har de kommit ut med Office 365 unified APIs. Istället för att varje 365 API har en egen endpoint så har nu alla tjänster en och samma endpoint. Detta gör det mycket enklare för utvecklare som användre sig av flera av Office 365 APIerna.

En annan nyhet från Microsoft är Project Oxford som bakar in avancerad Artificiell Intelligens i flera enkla APIer. Just nu finns 3 APIer i beta – ansiktsigenkänning, röstigenkänning och bildanalys.

à terigen visar Microsoft att de tar APIer på största allvar.

Kong

Mashape är en marknadsplats för API användare och har en hel del användbara verktyg för de som publicerar APIer. Nu har de släppt plattformen de bygger på som open source. Med denna API Management lösningen Kong så kan man hantera saker som logging, authentication, rate limits och mycket annat för sitt API.

Jag har ännu inte hunnit ta en ordentligt titt på Kong, men det ser ut att vara en riktigt intressant lösning. Håller du på att utveckla ett REST API och behöver en lösning för att hantera alla kringtjänster (authentication, loogging etc) så tycker jag att du bör ta en titt på Kong.

Ännu ett Pinterest API

Förra veckan skrev jag om att Pinterest släpper ett nytt API, då handlade det om att ett fåtal utvalda företag kommer att kunna ladda upp bilder till utanför Pinterests egen app. Under den senaste veckan har de släppt ytterligare ett API.

Detta nya API, som endast är släppt i en begränsad beta, ger tillgång till användares pins. Detta är stort, eftersom de nu öppnar upp för en massa utvecklare att bygga nya användarupplevelser för alla de miljoner användare som idag använder Pinterest.

Tyvärr är detta nya API endast tillgängligt i USA till att börja med. Har du några ideer (och är i USA) så kan du ansöka om att vara med i betan.