API Måndag – Pinterest och Youtube

Veckans API-nyheter handlar om ett nytt API från Pinterest och Googles problem med att pensionera ett gammalt YouTube API. För ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter.

Pinterest släpper ett nytt API

Pinterest har länge varit lite försiktig med att släppa publika APIer. De har en del utvecklarverktyg, men det handlar mest om att sätta “Pin It” knappar överallt.

Nu har Pinterest släppt ett nytt API som gör det möjligt för företag att posta bilder utan att använda Pinterest egen app. Men om du vill använda det APIet så ha inte för höga förhoppningar. Till att börja med är det bara 10 utvalda partners som kan använda det, alla verktyg som stora företag använder för att publicera sitt innehåll till sociala nätverk.

Helt klart är att Pinterest endast använder verktyg för partners och inte tror på att släppa ett publikt API. Antagligen för att de tror sig tjänar mer på att ha företag som använder sajten för marknadsföring än vad de gör på att ha många små utvecklare skapa Pinterestintegrationer. Kanske har det också något att göra med de stora spamproblem de har haft under årens lopp.

Kostnaden att pensionera ett API

APIer är levande produkter, de uppdateras och förbättras. Om de är helt statiska så betyder det i de flesta fall att de går mot en säker död. Google, precis som de flesta stora företag, jobbar ständigt med att förbättra sina APIer. Ibland betyder det att de lägger ner APIer, ibland att de förändrar APIer.

APIet för YouTube är inget undantag. Version 2 av APIet har varit deprecated i över ett år och Version 3 har varit tillgängligt sedan 2012. Trots det så är det en hel del API-användare som inte har uppdaterat, mestadels YouTubeklienter på olika devices. Nu har Google slutligen dödat v2 av YouTubes API, vilket resulterar att gamla apparater inte längre kan komma åt YouTube.

Google har hanterat detta på ett bra sätt, med tydlig kommunikation i god tid. Ändå blir det problem eftersom det är svårt eller dyrt att uppdatera alla klienter. Hade Google varit sämre på att kommunicera förändringarna så hade det blivit kaos. Detta är något alla vi som publicerar APIer kan lära från. Kommunicera planerade förändringar i god tid och förvänta dig problem, speciellt om ditt API används ute på en massa devices.

Beta och konferenser

Det börjar dra ihop sig för en betaversion av Overview News nyhets-API som jag är med och utvecklar. Vill ni veta när vi lanserar vår beta samt ha en chans att vara med och få tillgång till en tidig version av APIet så anmäl dig till vårt nyhetsbrev nu.

Om några veckor kommer Nordic APIs att bege sig ut i Europa och till USA för första gången. Det blir intensiva halvdagskonferenser om APIers livscykel i Köpenhamn (perfekt för alla er i södra Sverige), Munchen, London och slutligen Seattle. Jag hoppas vi ses där.