API Måndag – Svenska Kyrkan, Twitter, Snapchat och Diffbot

Veckans sammanfattning handlar om ett par nya intressanta APIer samt två företag som slår mot utvecklare som använder deras officiella respektive inofficiella APIer. Följer ni @andreaskrohn på Twitter så får ni ytterligare en hel del nyheter och tips om APIer och öppna data

I helgen är det dags för Hack 46 i Stockholm. En hackarhelg

arrangerad av bla 46elks. Det ser ut att bli en riktigt bra helg, så anmäl dig nu.

Svenska kyrkans API

Halleluja, Svenska Kyrkan har ett API. Med APIet så kan man få tillgång till händelser i kyrkans kalender, hitta kartor över landets församlingar, söka efter församlingar och hitta alla platser som används för kyrkans verksamhet. Det krävs ett registrerat konto och en API-nyckel sedan är det bara att sätta igång.

Jag misstänker att det är det API som svenska kyrkan själva använder för sina webbsajter och appar, så varför inte öppna upp det och låta andra komma åt denna information. Kyrkan kan ju bara vinna på att denna information sprids så mycket som möjligt så att fler får upp ögonen för deras verksamhet.

Tack Erik Borälv för tipset om kyrkans API.

Twitter vs Utvecklare

Twitter byggde sin initiala framgång på utomstående utvecklares hårda arbete med deras API. Men nu är de sedan länge på krigsstigen mot dessa utvecklare som de tycker påverkar deras affärer negativt. Det senaste är att Twitter stänger av sin firehose för många företag, bla DataSift.

Twitters firehose ger full tillgång till all Twitters data i realtid, och har varit grunden till många analystjänster. Istället för att gå via DataSift och andra tredjepartstjänster så vill Twitter att man går via deras egen Gnip tjänst (som Twitter köpte för några år sedan). Detta är inte överaskande, men ändå surt för alla som har hjälpt Twitter på vägen. Tydligt är att det inte går att rekommendera att någon bygger någon seriös applikation på Twitters APIer.

Snapchat vs Utvecklare

Twitter är inte de enda som inte gillar att utomstånde använder sin data. Även Snaptchat ger sig på tredjepartsutvecklare. Till skillnad mot Twitter så har Snapchat aldrig släppt sitt API till utvecklare, istället så har smarta programmerare börjat använda Snaptchats API utan deras tillåtelse. Nu stänger Snaptchat av många av dessa möjligheter, enligt dem själva så gör de detta av säkerhetsskäl.

Läs kommentarer via API

Diffbot är ett företag som jag länge har hållit ögonen på. De gör det enkelt att hämta data från webbsidor om man inte vill skrivana egna scripts för att skrapa denna data. Nu har de utökat med ett nytt API, Discussion API.

Med detta API så kan man hämta data från forumtrådar, bloggkommentarer, produktrecensioner etc. Ett intressant API som gör det möjligt att automatisera mycket övervakning av vad som sägs om en produkt eller ett företag på nätet.