API Måndag – F8, License API och Safe Browsing
av Andreas Krohn
Veckans API-nyheter handlar om ett par nya APIer, hur stabilitet är en prioritering för Facebook och hur man kan unvika skadliga program.
Missa inte heller Nordic APIs World Tour i maj, då vi ska till Köpenhamn, München, London och Seattle. Är du i södra Sverige så kom till Köpenhamn och om du känner någon i de andra städerna så tipsa dem gärna!
API-nyheter från Facebook
På sin konferens F8 så kom Facebook ut med en hel del API-nyheter. Istället för att “move fast, break things” som länge har varit deras filisofi så är det nu “move fast with stable infra” som gäller. API Stabilitet är alltså prioriterat. Alla som någonsin jobbat med något av Facebooks APIer vet att stabilitet, uppdatera dokumentation och att snabbt fixa buggar inte har varit deras starka sida. Med sitt nya mantra så vill de signalera att detta nu har ändrats. Nu är det bara att hoppas att det är mer än en ny slogan, för stabilitet behövs verkligen.
En annan stor nyhet är att Facebook öppnar upp Messenger och skapar en Messenger Plattform. De pushar hårt för att utvecklare ska skriva appar som integrerar med Messenger APIet. Först ut är det mest appar som gör det möjligt att skicka emojis och roliga bider.
GitHub License API
För några veckor sedan (ursäkta att jag missade det) så kom GitHub ut med ett License API, ett komplement till deras briljanta sajt för att välja open source licens. Med APIet så kan man hämta alla tillgängliga open source licenser och få veta mer om exakt vad de tillåter och inte tillåter, dessutom kan man ta reda på vilken license som gäller för ett givet repository på GitHub.
Det här med licenser är inte lätt, och det är bra att GitHub tar det på allvar. Jag kan rekommendera att ni läser GitHubs blogginlägg om licensanvändning. Behöver du en license för ett API så glöm inte att ta en titt på svensk API-licens, det kan spara dig en hel del advokattid och huvudvärk.
Uppdaterat Safe Browsing API
I Chrome så har Google en Safe Browsing feature som varnar användare om de försöker gå till en sajt som misstänks för phising eller innehåller malware. Denna funktionalitet är sedan ett tag tillgänglig via Googles Safe Browsing API. Nu i veckan har de även lagt till stöd för att varna för sajter som tillhandahåller “unwanted programs”, dvs program som kan vara skadliga för din dator.