API Måndag – Lantmäteriet, Trafiklab och schack

Vill du spela använda kartdata, planera kollektivtrafikresor eller spela schack så passar veckans sammanfattning av API- och öppnadatanyheter perfekt. För ännu mer om APier och öppna data så följ mig, @andreaskrohn, på Twitter.

Öppna data från Lantmäteriet

Äntligen har Lantmäteriet besultat att släppa öppna data. Först ut, i juli i år, är översiktskartan som täcker hela landet i en skala på 1:250.000 och i januari nästa år följer vägkartan, terrängkartan och fjällkartan. Data kommer att vara tillgängligt både via API och via nerladdningsbara vektorfiler och publiceras under Creative Commons by Attribution (gör vad du vill, berätta bara var du har fått data ifrån).

Ett stort problem för Lantmäteriet att publicera data har varit deras finansieringsmodell, dvs att de har till stora delar finansierat sin verksamhet genom att sälja data. Dessa första steg för att öppna data betalar Lantmäteriet själv för, men för att kunna öppna upp all geografisk data så behöver de 100 miljoner kronor/år i utökad budget. Om det kommer att ske eller inte är en helt annan fråga, men att Lantmäteriet släpper så mycket data öppet redan nu är ett stort bra steg framåt.

När jag är ute och pratar om öppna data och APIer så har jag länge klagat på att SMHI, Lantmäteriet och storbankerna inte delar med sig av all den data de sitter på. Sedan ett bra tag så publicerar SMHI en hel del öppna data och nu kommer Lantmäteriet att göra samma sak. Riktigt bra av båda, bra för utvecklare och bra för Sverige. Nu är det bara att hoppas att storbankerna blir inspirerade och börjar tillgängliggöra data och funktionalitet (även om det inte lär bli i form av öppna data). Med ett API till din bankdata skulle du kunna göra mycket intressanta saker.

Nyheter från Trafiklab

En hel del uppdateringar har gjorts på kollektivtrafikportalen Trafiklab (en av mina kunder). Ordentligt uppdaterad dokumentaiton för Resrobot Sök resa och Resrobot Stolptidtabellen APIerna, så nu är det enklar än någonsin att komma igång med att hitta kollektivtrafikresor. Gala versioner av GTFS-filerna (som innehåller all planerad kollektivtrafik i landet) kommer under våren att läggas upp på GitHub och det kommer ett par nya APIer och API-metoder. Dessutom så håller Trafikverket på att experimentera med att släppa information i realtid för vad som händer på våra vägar. En hel del nytt om hur man använder resdata alltså.

Schack API

Ett intressant nytt API är dxc4 chess API som gör en hel schackmotor tillgänglig. Med APIet kan man ta fram alla möjliga drag för en viss uppställning, vilket är det bästa draget att göra etc. Det går alltså att skriva ett helt schackspel utan att behöva lära sig en massa om artificiell intelligens (även om jag själv tycker det skulle vara det roligaste med att skriva ett schackspel.