API Måndag – Hack for Sweden, API för logotyper & algoritmer

Veckans API och öppna data nyheter handlar om vad som gjordes på Hack for Sweden, om ett par nya APIer för att hämta logotyper och använda algoritmer och om hur Google kanske snart kommer med ett nytt API. För dagliga doser av API och öppna data tips så följ @andreaskrohn på Twitter.

Hacka för kung och fosterland

I helgen så var det dags för öppna data hackathonet Hack for Sweden, som arrangeras av en hel massa myndigheter. Deltagarna skapade en hel del intressanta lösningar som jag hoppas att myndighetssverige tar på allvar och blir inspirerade av. Vinnaren blev Varsko som notifierar användare via SMS, mail eller sociala media när det sker nationella eller lokala olyckor och katastrofer.

Några andra tävlingsbidrag är år2100 som visar hur framtiden kan se ut om alla beteer sig som du gör samt Myndighetsdata som skapar ett gemensamt API för att hämta öppna data från flera myndigheter. Alla lagens presentationer finns på YouTube.

Logotyper

Det är många sajter och appar som listar företag och då skulle det vara väligt användbart att automatiskt kunna hämta och visa dessa företags logotyper. Visst kan man göra det för hand eller själv skriva ett script som hämtar dessa logotyper från företagens webbsajter, men det är enklare att använda nya ScrapeLogo APIet. Ange ett företags URL och så försöker ScrapeLogo hämta logotypen, enligt dem själva så lyckas de i 95% av fallen.

Algoritmer

Algorithmia är en marknadsplats för algoritmer. De har nu över 800 algoritmer som gör allt från ansiktsigenkänning till textanalys. Det går att använda dessa algortimer via ett API och för de flesta går det också att läsa källkoden (Java) så att man kan se exakt hur de funkar. En klockren tjänst för att bli inspirerad av och lösa problem med.

Google Now

Det är SXSW och alltså dags för en hel del teknikföretag att testa komma ut med nyheter, en av de intressantare kommer från Google som säger sig planera att publicera ett öppet API för Google Now. Just nu är det inte öppet, utan bara tillgängligt för ett 40-tal tjänster som är med i Google Nows pilotprogram. Så ännu inget öppet API, men när det väl kommer så har det stor potential att användas för att skapa riktigt coola appar (och för att ge Google ännu mer data om oss).

Förövrigt så anser jag att ni måste prenummerera på Overview News nyhetsbrev om hur vi utvecklare ett API för att söka bland alla världens nyheter.