API Måndag – CloudSight, Microsoft, PTS och VINNOVA

I denna sammanfattning av veckans API-nyheter tar jag upp ett nytt API för att analysera bilder, ett nytt API från Microsoft och ett annat från PTS samt en ny öppna data utlysning från VINNOVA. Följ @andreaskrohn på Twitter för ännu mer om APIer och öppna data, och följ givetvis också @_overviewnews om du är intresserad av ett kommande nyhets-API.

Vad föreställer bilden?

Visst skulle det vara praktiskt att kunna skicka en bild till ett API och få tillbaka en textbeskrivning av vad bilden föreställer? Det är precis vad CloudSight gör med sitt API. Det är samma teknologi som ligger bakom mobilapparna CamFind och TapTapSee.

Det går att testa APIet direkt på CloudSights sajt. Enligt denna test så är detta foto från Galt Museum & Archives på Flickr Commons ett “black white photograph of three men wrangling a large horse”. Rätt imponerande tycker jag.

OneDrive API

Microsoft har släppt ett nytt API, ett REST API för OneDrive. Med det APIet så kan man spara och komma åt filer som sparas på molntjänsten OneDrive. Kul att se att Microsoft fortsätter med sin aggressiva API-strategi och att de gör det möjligt att används Microsofts produkter oavsett vilken plattform man föredrar.

Sök operatör

Post- och telestyrelsen har sedan länge tillhandahållit ett API , och nu har de släppt en ny metod för att söka efter vilken operatör ett telefonnummer tillhör. Man kan fråga APIet efter ett speciellt nummer eller efter en hel lista.

Tack Jonas Lejon för tipset!

Ny utlysning från VINNOVA

Idag är första dagen som man kan ansöka om bidrag från VINNOVAs senaste utlysning om öppna datakällor. Företag, organisationer och offentlig sektor kan ansöka om upp till 100.000 kr. Framförallt handlar det om projekt för visualisera öppna data i samband med Nordic Open Data Week, projekt för att visa på värdet av öppna data och projekt om utbildning runt öppna data.