API Måndag – Open Meal, Musik, Realtid

Veckans API-nyheter handlar om en ny specifikation för matinformation som öppna data, ett nytt musik-API och en ny tjänst för att bygga realtids-APIer. För ännu mer om APIer och öppna data så följ mig (@andreaskrohn) på Twitter.

Open Meal API Specification

Jag har jobbat i ett projekt för att få skolmatsmenyer publicerade som öppna data ett bra tag nu. I veckan som gick så tog vi ett stort steg och publicerade en ordentligt uppdaterad specification på vad vi kallar Open Meal API. Tanken är att de som serverar mat (skolor, äldreboende etc) kan implementera APIet för att sprida menyer, näringsinformation etc till utvecklare som vill använda denna information i sina applikationer.

Just nu håller en partner i projektet på att implementera ett API baserat på specen och under tiden så skulle vi väldigt gärna få feedback på det hela. Vad har vi missat? Är något oklart? Har vi överkomplicerat saker (jag är bra på det)? Gå med i projektets Facebookgrupp och dela med dig av alla dina kommentarer på vår spec. Är du intresserad att publicera data enligt specen eller att använda APIet i din applikation så vill vi givetvis också höra från dig!

Musikmetadata

OneMusicAPI har släppt ett Metadata API. Via det kan man hitta artisters alias, URLer till sidor om artister, bilder med mera. De har nu 4 miljoner artister i sin databas och de sitter på mycket användbar data för alla som jobbar med musiktjänster.

Bygg realtids-APIer

Pushpin är en intressant ny tjänst för att bygga realtids-APIer. Det finns en hel del andra liknande tjänster, tex Socket.io, Pusher och PubNub men det som gör mig speciellt intresserad av Pushpin är att det är specialbyggt just för realtids-APIer. Väl värt att testa om du behöver bygga ett realtids-API men inte vill hantera all komplexitet själv samtidigt som du vill köra på en egen server.

Bild: The US National Archives