API Måndag – SKL öppna data, analysera svenska och Google Transit Direction
av Andreas Krohn
Det har hänt en hel del vad gäller APIer och öppna data under den gångna veckan. Ett nytt API för att analysera svenska text, ett nytt verktyg för att publicera öppna data och förbättringar av Google Maps är bara några exempel.
SKL Öppna data
En av de stora utmaningarna med öppna data är att det anses vara svårt att komma igång med, speciellt för de som ska publicera data. Med en ny version av SKLs öppna data verktyg så krävs det nu nästan ingenting för en svensk kommun att publicera öppna data. Verktyget bygger på data från kommun- och landstingsdatabasen Kolada och kommer åt Koladas data via deras API. Kolada innehåller tusentals nyckeltal för svenska kommuner, alltifrån statistik om äldrevården och trafik till skolor och miljöinformation.
För att komma igång är det bara att registrera sig, välja kommun och vilken typ av nyckeltal man vill visa. Sedan genereras en enkel javascriptwidget som man inkluderar på sin egen sida, det har tex Örebro kommun gjort. Bra jobbat SKL.
För mig själv är detta projekt extra roligt eftersom det är inspirerat över hur jag visade Koladadata för Öppna Helsingborg.
Analysera svensk text
Det finna många APIer för att analysera text, automatiskt översätta text och taligenkänning. Eftersom svenska är ett relativt litet språk så kan vi inte använda de flesta av dessa lösningar. Därför är det extra kul när det kommer APIer för att analysera just svenska, som Tagger APIet släppt av Emil Stenström i veckan. Skicka in en text till detta API så får du tillbaka information om ordklasser (verb, substantiv etc) och egennamn (platser, personer etc). Allt snyggt dokumenterat med gott om exempel. Projektet bygger på språkanalysverktyget Stagger och är värt att testa för alla med språkintresse.
Som bonus så kan jag rekommendera att ni följer Emil Stenström på Twitter. Han delar med sig av riktigt intressanta länkar hela tiden.
Mer kollektivtrafik från Google
Google har uppdaterat sitt stöd för kollektivtrafik i flera av sina APIer. Kollektivtrafikinformation ingår nu i Google Maps API Distance Matrix och Google Maps Javascript API. Eftersom Google hämtar väldigt mycket information om svensk kollektivtrafik via Trafiklabs GTFS-fil så bör dessa förbättringar också vara tillgängliga för svensk trafik.