API Måndag – röststyrning, säkerhet och stjärnornas krig

Gott nytt 2015. Dags för årets första sammanfattning av API-nyheter och vi inleder året med ett röststyrnings-API, ett bra exempel på hur man inte hanterar API-säkerhet och avslutar med lite Darth Vader i JSON-format. För ännu mer om APIer och öppna data så följ @andreaskrohn på Twitter.

Facebook köper Wit.ai

Wit.ai har ett API som gör det möjligt att känna igen röstkommandon, för att tex kontrollera smarta hem, mobilappar och annat. Sedan i september så har de även stöd för svenska i beta. Nu har Facebook köpt Wit.ai vilket kommer att göra APIet ännu populärare.

För alla er som är intresserade av röststyrning och/eller Facebook bör ta en titt på Wit.ai. Nu när de är del av Facebook så kan det bli riktigt stort. Ett bra ställe att börja är Wit.ais smartahem demo.

Mångris utan säkerhet

Engelska gratulationskortsföretaget Moonpig har ett API, ett API helt utan säkerhet. Innan de stängde ner APIet (pga uppmärksamheten av deras osäkra lösning) så kunde man hämta information om användare, skicka kort i andras namn etc. Allt detta för att deras mobilapp använde ett API utan autentisering, det gick alltså att göra API-anrop som vilken användare som helst. Tänk på detta om ni har en mobilapp som använder ert API – detta API är inte privat utan väldigt lätt för andra att läsa och dokumentera.

Stjärnornas krig

I december skrev jag om att ett inofficiellt stjärnornas krig API var på gång, och nu har The Star Wars API släppts. Nu kan man få JSON-data om Darth Vader, TIE Fighters och annat livsnödvändigt.

Slutligen vill jag tipsa om eGovHack i Göteborg i Helgen. Hackatonet drivs av Göteborg och Borås stad och siktar på att skapa lösningar för smarta hållbara städer.