API Måndag – APIcast, Google Earth API, Postmates

Veckans API-nyheter handlar om ett enkelt sätt att börja använda API Management, ett API som snart kommer att försvinna och ett intressant nytt API som ingen av oss kan använda (eftersom vi inte bor i San Francisco).

APIcast

API Managementföretaget 3scale har precis lanserat en molnbaserad version av sin mjukvara med namnet APIcast. Har ditt API upp till 50.000 API-anrop/månad så är detta ett gratis sätt att testa om 3scale är för dig. Med 3Scale kan man hantera vem som har rätt att använda ett API, hur många anrop de får göra, ta betalt av API-användare och få statistik över API-användandet.

RIP Google Earth API

Med Google Earth APIet så kan man bygga 3D-kartor med JavaScript för att visa i webbläsare. Pga ändringar i vilka ramverk Chrome och Firefox kommer att stödja i framtiden så kommer Google att stänga av Google Earth APIet i december 2015. Focus för Google Earth ligger nu på Google Earth for Android.

Postmates API

Postmates är en budfirma i San Francisco, men eftersom det är just San Francisco så är det givetvis inte en vanlig budfirma. De levererar allt från take away mat till kaffe och papper till skrivaren. I san sharing economy anda så kan vem som helst arbeta för Postmates och leverera saker i deras namn. De har nu 6000 bud i sitt nätverk. Deras unika resurser är alltså de bud de har i sitt nätverk, ett fungerande logistiksystem och den relation de har med sina kunder. De har nu tagit budnätverket och logistiksystemet och börjat sälja det till andra via ett API. Ett smart sätt att tjäna mer pengar på vad de redan har, liknande vad Amazon gör med Amazon Web Services.