API Måndag – GMail, Nordic APIs Platform Summit, VINNOVA

Det har kommit ett par stora API-nyheter under veckan – Google har släppt ett REST API till GMail, vi på Nordic APIs kommer att ha en konferens i oktober med talare från bla LEGO och VINNOVA ger mer pengar till öppna data och innovationstävlingar…

GMail API

Det har länge varit möjligt att använda alternativa mailklienter till GMail (som tex fantastiska MailMate), allt via IMAP. Nu har Google släppt ett REST API som man kan använda för att läsa och skicka email, söka efter mails och hantera taggar. Google själv rekommenderar att man fortsätter använda IMAP om man vill skapa en mailklient, men om man vill göra mindre komplicerade saker så är APIet en fantastisk möjlighet. Exempelvis kan man be användar om läsrättigheter endast (dvs inte kunna skicka mail), vilket är perfekt för backuplösningar eller för att kunna automatisera olika processer genom att analysera användares emails.

Nordic APIs Platform Summit

I sommarvärmen så är det dags att planera hösten och då räknar jag med att ni alla bokar datumen 20–22 oktober i er kalender, då är det nämligen dags för nästa stora Nordic APIs konferens i Stockholm under namnet Platform Summit. Fokus är på hur man bygger och använder en platform . Bland keynotetalarna så hittar ni representanter från LEGO (APIer är ju som LEGO, eller hur?) , SoundCloud samt Kin Lane himself. Under sommaren har vi släppt ett fåtal väldigt rabatterade biljetter, så passa på och spara ordentligt med pengar genom att köpa dem nu direkt.

Nya utlysningar från VINNOVA

VINNOVA har kommit ut med två nya utlysningar som är intressanta för oss som jobbar med APIer och öppna data. Först ut är en utlysning för stöd till innovationstävlingar, dvs tävlingar som “ska leda till att skapa innovativa tjänster eller produkter”. För detta kan man få upp till en halv miljon kronor.

Den andra utlysningen är för öppna datakällor, med fokus på att “öka tillgängliggörandet av öppna datakällor”, mer specifikt att öka användningen av metadatabeskrivningar av öppna data med DCAT. Detta är metadatformatet som tex öppnadata.se kommer att använda för att samla in information om vilken data som finns tillgänglig. För detta kan man få upp till 400.000kr. Är ni intresserade av att beskriva ert API så att det kan hittas av andra så rekommenderar jag att ni också tar en titt på apisjson.org, det har inte VINNOVA stöd, men är intressant i alla fall.

Sommar!

Jag ska göra ett modigt försök att ta semester, kanske jag till och med kommer att spendera flera vakna timmar i rad utan att vara online (vilken deprimerande tanke att det jag ens behöver skriva en sådan mening). Alltså lovar jag inga sammanfattningar av API-nyheter på ett tag, men efter sommaren kör jag igång som vanligt. Blir abstinensen för stor så följ @andreaskrohn på twitter så delar jag med mig av de API-länkar jag hittar under tiden (så mycket för att vara offline….).

Glad sommar!