API Måndag – visitkort, gener och Klout

Denna veckas API-nyheter handlar om så vitt skilda ämnen som ett API för att scanna visitkort, ett för att komma åt den mänskliga arvsmassan och ett för att komma åt Klout. Det är upp till dig själv att bedöma vilket som är viktigast.

För ännu mer tips och nyheter om APIer så följ mig på Twitter eller App.net.

Visitkorts-API med potential

CardMunch är en iPhone app från LinkedIn som scannar visitkort mha av telefonens kamera, tyvärr verkar appen endast vara tillgänglig i USA. Appen använder Amazon Mechanical Turk istället för OCR, det är alltså människor som scannar visitkorten.

Nu har Fullcontact tagit idéen från CardMunch och gjort det möjligt att scanna ett visitkort via CardShark APIet. POSTa en bild på ett vistikort till APIet och få tillbaka kontaktinformationen i JSON.

Tyvärr så är de människor som sitter bakom Mechanical Turks API inte så bra på svenska, så à ÄÖ hanteras inte så bra. Jag testade med mitt eget visitkort och det mesta blev riktigt bra förutom mitt företags slogan – “Dopter gör webben bättre” blev “Dopter GOR Webben Battre“. Inte något stort problem i detta fall, värre om man scannar ett visitkort från en “Björn Östergård“. I vilket fall så är det ett riktigt coolt API!

Ett API för dina gener

23andMe är ett amerikanskt företag som gör DNA-analys. Skicka in ditt spott och få veta mer om din genetiska bakgrund, sjukdomar etc. De har nu släppt ett Personal Genome API där man kan komma åt genetisk information. Den data som är tillgänglig via APIet är lite för avancerad för en vanlig dödlig programmerare som mig, men vet man vad denna data betyder så bör APIet ha stor potential för att göra roliga och/eller användbara appar med.

Nytt API från Klout

Vill du veta hur mycket “inflytande” du har i sociala media så kan du ta en titt på Klout. De har länge haft ett väldigt populärt API som hanterar över 1 miljard anrop/dag. Nu har de utökat sin API-portfölj med ännu ett API som heter Kloutpass. Med Kloutpass så är det möjligt att via OAuth 2 ge appar tillgång till din data på Klout. Just nu har inte APIet så mycket funktionalitet men mer kommer.

Ett lästips är detta blogginlägg om hur de har byggt sitt API med node.js, riktigt intressant.

APIHQ

Sist men inte minst så vill jag nämna ett gästinlägg jag har skrivit på Turisthackets blogg om APIHQ. Har fått bra feedback på det inlägget vilket gör mig ännu mer motiverad att satsa hårt på APIHQ.