API Måndag – VINNOVA, Turisthack och Internetdagarna

Svensk öppen data är dagens tema. VINNOVA ger mer pengar för att öppna datakällor och det blir en bra session om öppen data imorgon på Internetdagarna. Dessutom så har Turisthackets vinnare utsetts. För ännu mer nyheter och matnyttiga tips om APIer och öppen data så följ mig gärna på Twitter eller App.net.

Mer pengar för öppen data

VINNOVAs utlysning för att öppna fler datakällor tidigare i år var en stor framgång. Några av dem som har fått pengar för att öppna datakällor är Samtrafiken (nu finns GTFS-filer för hela landet, en av mina kunder), Livrustkammaren, Riksteatern, Nobel Media (ett Nobelpris-API kommer snart, ytterligare en av mina kunder) och många kommuner.

Nu har VINNOVA öppnat en ny utlysning för att öppna ännu fler datakällor. Denna andra utlysning är inte så strikt intriktad på att öppna data, utan det går bra att ansöka med projekt som “bidrar till publiceringen av öppna datakällor eller till själva förutsättningarna för att publicera datakällor“. Hoppas se många ansökningar och jag hoppas att min eviga fiende tiden låter mig att ansöka själv.

Den 16e oktober är sista ansökningsdagen och det ligger upp till 800.000 kr i potten per projekt – tveka inte att dra nytta av denna möjlighet!

Turisthackets vinnare

Vinnarna för helgens Turisthack i Göteborg har korats och det var appen The Local som tog hem guldplatsen. Det är en AirBnB-style app för möten mellan likasinnade, fokus på personer och inte turistmål alltså.

Det verkar ha varit ett bra event, lite trist att jag inte kunde delta. Se inspelningarna i efterhand på Turisthackets blogg eller foton på deras Facebooksida.

Öppen data på Internetdagarna

Redan idag smygstartar Internetdagarna i Stockholm för att officiellt komma igång imorgon. Kl 14:10 imorgon tisdag är det dags för mig, Erik Borälv från Vinnova och Jonas Lejon att ha en session om “Öppna data för nya tjänster“. Hoppas att jag träffar många av er där eller i minglet!