API Måndag – VINNOVA, Linköping, 8000 APIer

VINNOVA ger 9 miljoner till öppen data, Linköpings kommun publicerar data, ProgrammableWeb listar 8000 APIer och mycket API-snack i Paris. Detta och mycket mer har ni redan full koll på om ni följer mig på Twitter (@andreaskrohn) eller på App.net (@andreaskrohn).

9 miljoner till öppen data

VINNOVA har bestämt vilka projekt som får pengarfrån deras senaste “Öppna datakällor” utlysning. 17 projekt blev utvalda av 72 ansökningar och de får dela på 9 miljoner kronor.

Bland de projekt som VINNOVA finansierar så finns allt ifrån öppen utbildningsdata (Göteborgsregionens kommunalförbund & Swedish Standards Institute) och öppen miljödata (IVL Svenska Miljöinstitutet & Naturvårdsverket) till kommunal öppen data (Helsingborgs Kommun, ÖhrlingsPWC & Morus Konsult) och rättsliga lösningar (Viktoria & Lunds Universitet).

Personligen är jag inblandad i två godkända ansökningar. Mitt företag Dopter får pengar för att förbättra API-katalogen här på mashup.se, bla ska jag skapa ett API för att hitta svenska APIer (metavarning). Tillsammans med Viktoria Institutet och Mannerheim Swartling så ska jag försöka skapa en standardiserad användarlicens för APIer. Ni kommer garanterat att få höra mer om dessa och andra VINNOVA-projekt från mig.

Linköping öppnar data

Det är fantastiskt att se att kommun efter kommun publicerar öppen data. Denna vecka är det Linköping som släpper en stor mängd information. Den data som finns tillgänglig är tex elevenkäter från förskola till gymnasieskolan tillgängliga, befolkningsstatistik, karta och flygfoto. En hel del på ett bräde. Tack för det Linköping!

8000 APIer

ProgrammableWeb har nu 8000 APIer i sin API-katalog. En imponerande siffra, inte minst med tanke på att de hade “bara” 7000 för 3 månader sedan.

En intensiv konferensvecka

I skrivande stund är jag på väg mot Paris för en intensiv vecka med 2 konferenser. Måndag och tisdag så är det APIdays, Europas första internationella API-konferens. Tisdag – Torsdag är det LeWeb där jag är del av Talk To Sweden. Många händer att skaka, många nya människor att följa på Twitter och förhoppningsvis många framgångsrika demos av APIHQ.

Om ni ska till Paris och APIDays eller LeWeb denna vecka så hör av er. Låt oss svenskar träffas i Paris och snacka APIer!