API Måndag – vin, Facebook, Twitter

Denna veckas API-nyheter handlar om hur man använder ett API för att hitta det mest prisvärda vinet, en uppdatering från Facebook och ett nytt API från Twitter samt en samling nya API-kurser. Fler nyheter och tips hittar ni på Twitter där jag heter @andreaskrohn ch givetvis på Nordic APIs konferensen i Stockholm den 21 mars.

Vinranka

Systembolaget har ett API som i princip är en databasdump med information om butiker och sortiment. Vinranka kombinerar den datan med beskrivningar skrapade from Systembolagets hemsida kör lite analyser och kommer fram till hur prisvärt ett vin är. Ett kanske inte så vetenskapligt sätt att rekommendera viner, men det slår min “vilket vin har finast etikett” metod på fingrarna.

Vill ni själva leka med Systembolagets data så ta också en titt på Systemet APIet som paketerar om Systembolagets data till ett format som är enklare att använda.

Facebook Realtidsuppdateringar för Pages

Nu slipper man polla Facebook för att veta om en Facebooksida har uppdaterats, de har nämligen släppt ett realtids-API för uppdateringar av Pages. Ett efterlängtat API för alla som jobbar med Facebook!

Tack Fritjof för tipset.

Twitter Advertisting API

Efter mycket rykten och en lång väntan så har Twitter nu lanserat sitt Advertising API, i alla fall för ett fåtal utvalda partners tex Adobe och SalesForce. Med APIet så ska det vara lättare att hantera kampanjer och skapa annonser för Twitter. Även om Twitter skiktar på att det ska finnas “better ads for users, not more ads” så tror jag att vi alla kan förvänta oss just mer annonser. Det finns ju gott om investerare som förväntar sig minst 10 gånger pengarna.

API-kurser

Det är inte alltid enkelt att komma igång med ett nytt API. Nu är det i alla fall lite enklare att komma igång med Twitter, Evernote och några andra då Codecademy har utökat sina API-kurser ytterligare. Sedan tidigare så har de kurser för YouTubes API, Soundclouds API, GitHubs API och många fler. Väl värt att ta en titt på om ni ska börja använda dessa APIer.

75% av biljetterna till Nordic APIs bokade

Vi som arrangerar Nordic APIs är väldigt stolta att vi redan har 75% av biljetterna för vår halvdag om APIer den 21a mars bokade. Vill du komma (och det är klart du vill det) så gå in och boka din plats direkt innan det blir fullt.