API Måndag – valresultat, Läkemedelsboken, Traffic Jam Sessions

Veckans API-nyheter handlar om valresultatet, läkemedel (kanske några ångestdämpande efter du har sett valresultatet) och ett hackathon imorgon i Malmö. Vill ni veta mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter och prenummerera på Nordic APIs nyhetsbrev .

Resultatet av EU-valet

I söndags så var vi alla och röstade (eller?) i EU-valet. Just nu pågår den slutgiltiga rösträkningen, men redan nu så har Valmyndigheten publicerat det preliminära valresultatet i XML-format på sin statistiksida. Preliminära siffror för hela Europa har publicerats av Europaparlamentet, så det finns gott om siffror att använda. Tänk på att nästan all rapportering från valet, all snygg grafik etc, bygger på dessa källor. Det är öppna data in action.

Doktorn rekommenderar ett API

Läkemedlesboken är en publikation av Läkemedelsverket som innehåller information om vilka läkemedel som ska användas vid olika sjukdomar. Förutom att alla med rätt att skriva ut läkemedel får en bok så finns också hela innehållet tillgängligt på webben och nu via ett API. Med detta API kan man söka efter innehåll i boken, hitta information om läkemedel med mera. Mycket viktig information för alla som jobbar i sjukvården alltså.

Hela Läkemedlesboken.se är byggt med öppen källkod och är tillgänglig på GitHub, detta inkluderar även APIet. Riktigt bra jobbat på alla fronter Läkemedelsverket!

Traffic Jam Sessions

Imorgon ska jag på hackathonet Traffic Jam Sessions i Malmö. Där ska jag köra en workshop om öppna data, en presentation om APIer och vara mentor för de tävlande lagen. Vill du vara med och skapa nya tjänster för kollektivtrafiken så har du fortfarande några timmar (midnatt idag 26 maj) att anmäla dig, så skynda på. Om du inte vill hacka, utan “bara” komma för att se alla presentationer och delta i workshops så måste du också anmäla dig (men då är det inte lika bråttom). Vi ses imorgon!

Bild: Rydaholms bibliotek by CockSwain, on Flickr