API Måndag – Userapp, Twittercensus, Riksdagen

Fullt med API-nyheter denna vecka – en nu tjänst för att hantera användardata, crowd sourcad twittercensus, mer pengar från VINNOVA, ny data från Riksdagen och ett riktigt intressant musikhack. För ännu mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter och för att få alla inlägg från denna blogg på twitter så följ @mashupse.

Det finns en framtid för Twittercensus

Twittercensus är en folkräkning av svenskar på Twitter, eller mer bestämt av folk som twittrar på svenska, som Hampus Brynolf har drivit under några år. För att göra den senaste upplagan av Twittercensus så ställde Hampus 25 miljoner frågor till Twitters API, vilket med de nya begränsningarna i detta API kommer att ta åratal. Som tur var ger han inte upp utan kommer att satsa på en crowd sourcad variant där många användare hjälper till med Twittercensus. Twitters rate limits är nämligen per användare, så tillsammans kan vi hjälpa Hampus att fortsätta med Twittercensus, något jag själv ser fram emot.

User Management as a Service

Userapp är en nyanserad svensk tjänst som erbjuder användarhantering, rättighetshantering, fakturering, adminpanel etc, det mesta via ett API. Målet är att erbjuda all den funktionalitet som behövs i nästan vilken applikation som helst och att utvecklare på det sättet snabbare kan lansera nya tjänster. En intressant tjänst som det är väl värt att testa.

Pengar till länkad data från VINNOVA

VINNOVA har redan gjort mycket för öppna data i Sverige med ett par utlysningar som har gett pengar till en hel del intressanta projekt. Nu har de en nu utlysning som kommer att fördela totalt 7 miljoner kronor till projekt som gör data tillgänglig som öppna data, då speciellt som länkad data, samt utbildning & kommunikation om öppna data. Hela utlysningen finns tillgänglig här och sista ansökningsdagen är den 4e november.

Riksdagens nya dataset

Riksdagen har släppt ännu mer öppna data, nu handlar det om data om ledamöter, anföranden och motioner. Ledamotsdata går tillbaka till 1990 (samt i begränsad omfattning till 1971) och innehåller data om vilka utskott, delegationer och uppdrag ledamöter har haft. Data om anförande har information om 250000 anföranden och går tillbaka till 93/94. En hel del data med andra ord och ytterligare ett bra exempel på hur Riksdagen jobbar kontinuerligt med sin öppna data.

Music Hack Weekend

Det är många events på gång under de närmsta veckorna, tex Geek Girls Meetup i Göteborg och Sundsvall 42. Självska jag till API Strategy & Practice i San Francisco. Ett event som ser ut att bli riktigt bra är Malmö Music Hack Weekend 1-3 november som arrangeras av Minc och Tunaspot. Hacka musikappar hela helgen lång helt enkelt.

Ursäkta att det inte blev någon API-måndag förra veckan. Brist på nyheter och brist på tid är mina ursäkter, men det är inte en ursäkt jag tillåter mig själv att använda mer än en gång per år :)