API Måndag – Twitter, App.net, GTFS och Diffbot

à terhämtar mig från ett fantastiskt SSWC med att skriva om API-nyheter. I veckan så har det ju hänt stora saker med Twitter och App.net, dessutom så finns det ett nytt coolt API från Diffbot och nyheter för er som gillar kollektivtrafikdata. För ännu mer om APIer och öppen data så följ mig på Twitter eller App.net.

Twitter tar kontrollen

Twitter har skapat en storm genom att släppa information om version 1.1 av sitt API som kommer inom de närmsta veckorna. Det är ändringar som tydligt och klart fastställer att Twitter bestämmer och att de verkligen inte vill ha några 3e-parts klienter. Det finns tydliga krav på hur tweets ska visas och krav på att klienter med mer än 100.000 användare måste bli godkända av Twitter, dock ingen info om vilka krav som då kommer att ställas. Alla förändringar slår hårt mot alla Twitterklienter, speciellt i långa loppet. Det är resultatet av att Twitter väljer att vara ett reklamfinansierat mediaföretag och inte ett infrastrukturföretag.

Tyvärr tror jag att förändringarna är bra för Twitters bankkonto, samtidigt som de är dåliga för oss som verkligen använder Twitter och som definitivt föredrar 3e-parts klienter istället för Twitters egna dåligt uppdaterade appar. Det kommer antagligen ett längre inlägg om Twitters nya API inom kort när jag har haft tid att organisera mina tankar lite bättre.

API från App.net

Några dagar innan Twitter slogs sig på bröstet och visar vem som bestämmer så lyckades App.net nå sitt mål att samla in 500.000 USD för att lansera en tjänst som liknar Twitters. Skillnaderna mot Twitters erbjudande är främst att det kostar 50 USD/år att vara med och att deras produkt är ett API och inte en klient. Redan så har det poppat upp en hel del klienter med deras API, även om de flesta är i väldigt tidig alpha (precis som app.net är). App.net satsar allt på att det ska gå att skapa en infrastrukturtjänst folk betalar för, och personligen hoppas jag (även om jag inte riktigt tror på) att de lyckas.

Det går fortfarande bra att gå med i App.net på join.app.net. Är du redan med så följ gärna mig, jag heter @andreaskrohn där precis som överallt annars.

Hela Sveriges kollektivtrafik i GTFS-format

I helgens SSWC så presenterade Samtrafiken med pompa och ståt (dvs med champagne) att de nu har GTFS-filer för hela Sverige tillgängliga på Trafiklab. GTFS står för General Transit Feed Specification och är ett filformat framtaget av Google för att hantera data om kollektivtrafik, tex tidtabeller och realtidsinformation. GTFS används bla av Google själva för att kunna planera resor med kollektivtrafik. De svenska filerna innehåller tidtabellsinformation om bussar, tåg och annan kollektivtrafik över hela landet. Det finns en hel del verktyg och open source projekt för att hantera GTFS, så förhoppningsvis får vi se mycket fler appar som hanterar svensk kollektivtrafik.

Bra jobbat av Samtrafiken. Detta är troligtvis det första landstäckande GTFS-initativet i hela världen, annars är det mest städer eller enskilda trafikföretag som har släppt data.

Dags att hacka tågtider i Oslo

I början av september så är det dags för norska TravelHack. Precis som den svenska motsvarigheten så handlar det om att ta fram nya lösningar för kollektivtrafiken med hjälp av APIer. Någon travelhack-veteran som känner sig manad att hjälpa norrmännen att resa mer med buss?

Diffbot Page Classifier

Diffbot har redan en hel del användbara och coola APIer för att hämta och hantera innehållet på webbsidor. Snart släpper de ett Page Classifier API (bara tillgänglig för utvalda parter än så länge), ett API som automatiskt kategoriserar en given webbsida som tillhörande 1 av 20 kategorier. Exempel på kategorier är produkt, karta eller social profil. Användbart om man crawlar många sidor.