API Måndag – Twitter, 4chan, ansiktsigenkänning

Twitter har släppt sin nya API-version, 4chan har släppt ett nytt API och tydligen så är jag Arnold Schwarzenegger. Mycket nytt i API-världen även denna vecka alltså. För ännu mer API-nyheter, tips, tricks och intressant läsning så följ mig på Twitter eller App.net.

Inget mer RSS från Twitter

I veckan så har Twitter släppt version 1.1 av sitt API, vilket innebär en hel del förändringar. En stor förändring är att de nu endast stödjer JSON, alltså ingen mer XML eller RSS. Att du slutar med XML är inte så konstigt, de flesta utvecklare använder JSON istället, men att de slutar med RSS är synd.

Det är fullt förståeligt att de inte vill stödja RSS längre – det är säkert resurskrävande, det har antagligen inte så många användare och det gör att smarta utvecklare kan få tillgång till mycket Twitterdata utan att gå via APIet och därmed utan att vara begränsad av rate limits. Anledningen till att jag tycker det är synd att de inte längre stödjer RSS är att det är ett perfekt dataformat för att prenumerera på uppdateringar. Dessutom så gör det att jag inte kan få alla inlägg om en viss hashtag in i Google Reader, men nej, jag är inte bitter.

Nu när Twitter har en ny version av sitt API så kommer version 1 att fasas ut. Använder ni Twitters API överhuvudtaget så bör ni börja migreringen så fort som möjligt så att ni inte riskerar att stå utan fungerande appar.

4chan har nu ett API

Den community som gav världen LOLcats har nu ett read-only API. Varje tråd på 4chan är nu tillgänglig via JSON, så det är bara att börja hacka. Bonuspoäng för att 4chan är ärliga i sin dokumentation genom att inleda med orden “Welcome to 4chan’s poorly documented read-only JSON API guide“. Det skulle inte skada om fler APIer hade lika ärlig dokumentation.

Är det bara LOLCats du är intresserad av så har även I Can Has Cheezburger ett API.

Open Source ansiktsigenkänning

En av veckans intressantaste (och mest skrämmande) nyheter är att det snart kommer att finnas ett system för ansiktsigenkänning i hela USA. Det är FBI som har sett för många avsnitt av CSI och vill leva upp till Hollywoods hype.

Tidigare hade Face.com ett riktigt bra öppet API för ansiktsigenkänning, men det är nu stängt efter att Facebook köpte dem. Men vill du själv bygga ett nationellt system för att spåra alla alltid så har du nu ett open source alternativ, nämligen Lambda Labs Face API. APIet ser bra ut men jag tror projektet behöver lite hjälp. Jag testade nämligen med ett foto på mig och då så är Lambda 96,8% säker att jag är Arnold Schwarzenegger vilket jag är 98% säker att jag inte är.

Hacka med Neo4j

På onsdag så är det dags för ett Neo4j meetup i Stockholm. Neo4j är en NOSQL graph databas och på onsdag så ska den användas för att bla leka med Opengov data. Har ni förslag på vilken data de kan attackera så tipsa dem på Twitter eller varför inte delta och koda lite själv.