API Måndag – Truecaller, ansiktsigenkänning, öppnadata.se

I veckan har ett nytt svenskt API lanserats, en intressant jobbannons om öppen data har publicerats och det kommer ett ansiktsigenkännings-API för alla er med Google Glass. Håll koll på allt som har att göra APIer genom att följa @andreaskrohn på Twitter eller kom på ett av alla Nordic APIs konferenser jag är med och arrangerar.

Truecaller API

Svenska Truecaller har lanserat ett API som gör det möjligt att söka efter namnet på ägaren för 600 miljoner telefonnummer världen över. Det är ett enkelt API som ger tillgång till väldigt unik data som Truecaller samlar in via crowd-sourcing. Grattis Truecaller till all international uppmärksamhet runt APIet, bla had TechCrunch, Gigaom, 3scale och ProgrammableWeb (där jag gästbloggade) publicerat inlägg om APIet.

Google Glass API för ansiktsigenkänning

Googles Mirror API, dvs APIet för Google Glass, saknar en del funktionalitet som man kan tycka hör till ett par smarta glasögon. Rykten säger att Google har valt att inte ta med ett API för ansiktsigenkänning eftersom det kan vara problematiskt, både utifrån PR-synpunkt och utifrån risken att bli stämda. Nu har Lambda Labs börjat jobba på just ett sådant ansiktsigenkännings-API gör Google Glass. Marknaden är inte så stor, några 1000 glasögon, men PR-vinsten att publicera ett sådant API är klockren (om inte annat så skriver ju jag om dem).

Jobba med öppnadata.se

Vill du jobba med öppen data? Kan du “god erfarenhet av publicering eller vidareutnyttjande av öppna data”? I så fall så kan det vara värt att ta en ordentlig titt på VINNOVAs jobbannosns där de säker någon som ska jobba med portalen Öppnadata.se.

APIet som vägrade dö

Twitter har länge försökt ta död på version 1 av sitt API så att alla måste använda det mycket mer begränsade version 1.1. Om och om igen har de skjutit på dödsdatumet för v1.0 och nu gör det samma sak igen. 11 juni är det nya datumet då v1.0 slutar att fungera. Jag kommer antagligen att skriva samma sak igenom om några veckor då de skjuter på datumet igen. Det är inte lätt att få en stor mängd användare att uppdatera sina applikationer till en ny version, speciellt när den nya versionen inte tillför så mycket.

Events

I veckan så kommer jag att vara på två konferenser. Först ut är Nordic APIs Sundsvall på onsdag och på fredag är det dags för Meet ‘n’ Hack i Malmö. I Sundsvall så kommer vi att fokusera på öppen data, speciellt då öppen myndighetsdata. På Meet ‘n’ Hack kommer jag att dra igenom 20 APIer på 20 minuter (ett format jag har använt tidigare och som brukar bli rätt kul).

Fler konferenser hittar ni i eventkalendern där jag kontinuerligt lägger till nya events. Bla har jag lagt till East Sweden Hack denna vecka. Det är ett hack i september i Linköping som ser ut att blir riktigt bra.

I veckan som gått har jag varit i Köpenhamn och hållit i ännu en Nordic APIs konferens. Jag vill avsluta veckans API-måndag med att tacka alla som kom och lyssnade på våra presentationer om APIer, det var riktigt kul att träffas!