API Måndag – Trafikverket, Twitter och konferenser

Dags att fira denna blåsiga måndag med veckans viktigaste API-nyheter – det har kommit ett par nya APIer från Trafikverket, Twitter policies skördar nya offer och några intressanta API-konferenser. Detta och mycket mer kan ni få i daglig dos om ni följer mig på Twitter eller App.net.

2 nya APIer från Trafikverket

Precis som jag nämnde i ett föregående inlägg när jag berömde Trafikverket och klagade på Posten så har Trafikverket kommit ut med 2 nya APIer på Trafiklab.

Traininfo APIet för enklare användning av tågdata, tex vilka tåg avgår eller ankommer från en given station. Detta API är främst tänkt att användas för att bygga nya mindre tjänster eller appar.

Trainexport APIet ger tillgång till liknande data som Traininfo men med mycket mer detaljrikedom. Detta API är till för att exportera stora mängder data och sedan analysera denna data för att bygga tjänster som använder dessa analyser. Det bör alltså användas när Traininfo inte ger tillräckligt detaljerad data eller när det krävs för många frågor till Traininfo för att få den data som man behöver.

Jag har själv varit med och jobbat med utvecklingen av dessa APIer och är glad att de äntligen har gått live. Trafikverket sitter på väldigt användbar data och det är ett stort steg att de vill dela med sig av denna data i ett lättanvänt format. APIerna är del i ett pilotprojekt finansierat av VINNOVA så testa dem, ge feedback och stöd Trafikverket i sitt arbeta så att pilotprojektet blir mer långsiktigt.

Twitters policy slår till igen

Som ni säkert alla vet så har Twitter gjort livet mer komplext för de som använder deras senaste API-version. Som följd av dessa nya policies så har IFTTT tagit bort twittertriggers såväl som stöd för Posterous. Nu har även News.me drabbats (News.me köpte det som var kvar av Digg i somras). Tjänsten som sammanfattar nyheter från bla en användares Twitterflöde dumpar sina iOS-appar pga Twitters stränga krav på hur ett tweet får och inte får visas.

Själv har jag aldrig använt News.me och gråter inte så mycket av att just de påverkas av Twitters nya policies, att IFTTT drabbades är mycket värre. Det som är intressant med denna nyhet är två saker – dels att delar av Twitters ekosystem sakta dör (vilket också var Twitters mening när de ändrade sina regler), dels att dessa nyheter faktiskt får spridning (vilket bevisas bla av detta blogginlägg). Att ändra ett APIs användarvillkor, speciellt ett populärt APIs villkor, kan få rätt långtgående inverkan på ett företags image. Tänk på det själva när ni skriver och ev. ändrar era egna användarvillkor!

API-konferenser

Det börjar poppa upp många nya intressanta API-konferenser. Om några veckor ska jag på Masherys Business of APIs i London. Det är en endags konferens där bla folk från IFTTT, Etsy och Twilio kommer att ha presentationer. En ännu intressantare konferens är API Strategy & Practice som börjar på torsdag i New York där bla John Musser (grundare av ProgrammableWeb) kommer att snacka. Tyvärr är det lite längre till New York än London, så den konferensen får jag hoppa över i år.

Om någon av er ska på dessa eller andra konferenser så hör gärna av er. Kanske kan vi ses där!

Bild: Pågatåg Skånetrafiken by Håkan Dahlström, on Flickr