API Måndag – Trafikverket, Chromecast, Twitter

Under veckan som gått så har både Trafikverket och Google släppt nya APIer och Twitter låter forskare få tillgång till deras data. Följ mig på twitter (@andreaskrohn) och följ även Nordic APIs blogg för ännu mer om APIer.

Nytt API från Trafikverket

Trafikverket har sedan tidigare haft 2 APIer på Trafiklab, nu har de lanserat ett nytt API i beta som med tiden ska ersätta de två gamla. Det nya APIet har namnet Trafikverket öppet API och har precis släppts i en betaversion.

Med APIet så kan man hämta inom om banarbete, tågfel och andra trafikmeddelanden, information om stationer och tidtabellsinformation. Detta görs genom att konstuerar en fråga i XML som man sedan POSTar till Trafikverket. Det finns alltså inga färdiga “metoder” för att fråga after viss data, det får man fix själv. Detta gör APIet väldigt flexibelt eftersom man kan fråga efter exakt den data man behöver, men svårare att komma igång med eftersom det kräver mer av användarna.

Trafikverket vill ha så mycket feedback som möjligt så gå in på APIets sida på Trafiklab och sätt igång att testa för att låta dem veta vad du tycker. Själv är jag nyfiken på vad mottagandet på ett helt frågespråksbaserat API.

Chromecast API

Chromecast från Google är en liten gadget man pluggar in i sin TVs HDMI port och sedan kan man se på videos och annat från internet på sin TV. Nu äntligen har Google öppnat Cast APIet vilket gör det möjligt för vem som helst att skapa Android, iOS eller Chrome apps som kommunicerar med Chromecast. Fixar mot förmodan HBO Nordic en vettig Chromecast integration (dvs bättre än deras AirPlay integration) så köper jag Chromecast direkt!

Forska på Twitterdata

Är du forskare så kan du ansöka om ett Twitter Data Grant och få tillgång till stora mängder twitterdata. Det ska bli intressant att se vad för insikter som forskare kan få från all denna data. Bra för forskare och ännu bättre för Twitters marknadsföringsavdelning.