API Måndag – SVT Pejl, Oracle vs Google
av Andreas Krohn
En personlig favorit, SVT Pejl, har släppt data om EU-valet och enligt amerikansk domstol så kan man copyrightskydda APIer – det är veckans API-nyheter. Följ mig, @andreaskrohn, på Twitter för ännu mer om APIer.
Öppna data om EU-valet
SVT Pejl har länge gjort ett fantastiskt jobb med att sammanställa stora mängder data och göra den lättillgänglig, tex med Skolpejl och Brottspejl. Inför EU-valet om några veckor så har de publicerat valkompassen där man bla kan se vilka partier som passar ens egna åsikter.
Data i valkompassen har kommit från Valmyndigheten, Infotorg, Bolagsveket och en enkät som över 70% av kandidaterna har svarat på. Fantastiska SVT Pejl lever som de lär och har nu publicerat all data bakom valkompassen. Det är bara att ladda ner och börja använda. Det enda som krävs är att man refererar till SVT Pejl som källa.
Bra gjort SVT! Hoppas ni kan inspirera andra media att göra samma sak. Svergies dagstidningar sitter tex på en guldgruva av data som de värgrar dela med sig av. Funkar det för SVT, the Guardian och New York Times så bör det väl också fungerar för svenska tidningar tycker jag.
APIer är copyrightskyddade, eller?
När Google skapade Android så implementerade de samma APIer som Oracles Javaplatform, vilket gör att javaprogram som kör på Oracles Javaplattform även fungerar i Android. Oracle blev inte glada och stämde Google för att de brutit mot Oracles copyright. I första instansen, där de hade en programmerande domare, så förlorade Oracle. Men i veckan så vann tyvärr Oracle överklagan. Den domen kommer att också överklagas, så ännu är inget slutgiltigt bestämt.
Om domen står sig så innebär det attt man i USA kan copyrightskydda APIer vilket i sin tur kommer att påverka möjligheterna att integrera system och att implementera nya lösningar. Om inte Microsoft tillåter det så går det då inte att implementera alla Windows APIer som Wine gör för att göra det möjligt att köra Windowsprogram på Linux. Det kommer inte att gå att skriva plugins till program om inte programmets skapare tillåter det. De stora mjukvaruföretagen kommer alltså att kunna hindra innovation och hålla sin dominanta ställning med ännu mindre innovation än de har idag.
Många av dagens APIer är mer eller mindre kopior av existerande APIer. Många av de tidigare fototjänsterna tillhandahöll exakt samma API som Flickr, vilket gjorde att alla appar som fungerade med Flickr även fungerade med dessa nya tjänster. Idag är många starkt påverkade av vad Twitter och Facebook gör, även om det inte lägre är vanligt med direkta kopior. Att detta är hotat av amerikansk juridik är allvarligt. Vi kan bara hoppas att Oracle förlorar överklagan.