API Måndag – Sveriges bästa API, Facebook, Webcoast och Trafiklab

Det är dags att utse Sveriges bästa API att läsa på om Facebooks senaste API uppdateringar och att hylla Trafiklab. Detta och mycket mer om APIer får ni om ni följer mig (@andreaskrohn på Twitter.

Sveriges bästa API

Under helgens Webcoast så lanserade jag tävlingen Sveriges bästa API. Målet är att utse vilket API som är bäst och på så vis uppmärksamma alla de bra svenska APIer som faktiskt finns. Förhoppningsvis så kommer då fler utvecklare att använda dessa APIer och fler företag, myndigheter och organisationer att publicera APIer.

I skrivande stund så leder Boolis API över Malmöfestivalens API och 46elks SMS API, tätt följda av K-samsök och Pusha. Stämmer detta verkligen? Är detta Sveriges bästa APIer? Gå in och rösta på ett eller flera APIer nu och gör din röst hörd.

Nytt API för Facebook pages

I slutet av februari så kom Facebook ut med Timeline for Pages, men deras API har inte riktigt hängt med. Det har de nu korrigerat med en ny version av Pages APIet som bla gör det möjligt att hantera meddelanden, milestones och redigera en sidas attribut. Så nu är det bara att börja skriva om den kod ni redan har så att den funkar med den nya versionen av Pages. Det är ett hårt liv att vara FB utvecklare.

Mycket om APIer på Webcoast

Vi var hela 4 personer som höll sessioner om APIer på Webcoast . Här har jag samlat inspelningarna från alla 4 sessioner. Annika Lidne snackar om hur man använder APIer för marknadsföring, själv så går jag igenom vad jag lärt mig när jag skapat API-katalogen, Tamm Sjödin visar hur man kan använda Spotifys App API och Per Olof Arnäs pratade om APIer och pubsub i Transportbranchen. Var ni inte där så rekommenderar jag verkligen att ni tar en titt på dessa videos!

Trafiklab prisas

Trafiklab.se så finns rese-APIer från bla SL och Samtrafiken. Själv är jag inblandad i projektet löpande och tycker det är ett fantastiskt initiativ. Därför är jag lite extra glad att Trafiklab har vann titeln “ePSI Trailblazer” titeln i kategorin “Transport Data” på ePSI Platform Conference 2012 för att de har främjat användandet av öppen transportdata. Dessutom så är Trafiklab en av semifinalisterna i Guldlänken, en tävling som premierar innovativ e-förvaltning för offentliga verksamheter. Hoppas att vi snart får se fler liknande initiativ som Trafiklab i Sverige inom andra sektorer så att vi alla får mer data att använda.