API Måndag – Svensk API-licens, Trafiklab, Location Day

Äntligen är det måndag, vilket betyder att det äntligen är API-måndag, alltså dags att sammanfatta de viktigaste API-relaterade nyheterna. I veckan som gått så har det kommit en gratis svensk API-licens och i denna vecka så är det dags för en Trafiklab meetup, Location Day och API days. För mer om dessa nyheter och om mycket annat API-relaterat så följ @andreaskrohn på Twitter.

Svensk API-licens

Som jag skrev förra veckan så publicerades äntligen svensk API-licens förra veckan, efter nästan ett års arbete. Det är ett gratis, open source användaravtal för alla som publicerar ett API. Licensen är flexibel och passar in i väldigt många olika juridiska och affärsmässiga användningsfall. Målet är att skapa en licens som gör det enklare för de företag som publicerar APIer genom att de inte behöver starta från grunden vad gäller de legala bitarna. För att göra licensen så värdefull som möjligt så finns den på både svenska och engelska och sprids under Creative Commons. Börja använda licensen redan idag!

Vill du se mig och Anna Mirsch från Mannheimer Swartling presentera API-licensen så finns det en video från Nordic APIs for Business på Internetdagarna förra veckan. Alla videos från eventet finns på Nordic APIs youtubekonto och inkluderar Twilios första presentation i Norden samt hur Deportivo använder APIer för att skapa innovativa PR-kampanjer.

Trafiklab meetup

Nu på torsdag 5e december är det dags för ett meetup om Trafiklab i Stockholm. Använder du något av Trafiklabs APIer idag så bör du anmäla dig nu direkt (anmälan stängs snart). Eftersom jag jobbar med Trafiklab så vet jag att det blir en intressanta agenda, så det är värt att komma.

Location Day

På fredag 6 december är det dags för Location Day i Malmö. Eventet är organiserat av Petter Palander och fokus är på location services, alltså tjänster som hjälper oss veta var vi är och tjänster som använder sig av denna information. Det börjar med en intensiv dag med presenationer på fredagen med en imponerande skara talare (inklusive undertecknad). På fredag kväll och in på lördagen så är det dags för ett hackathon.

Det finns fortfarande några biljetter kvar, men skynda dig och boka nu innan det är för sent. Kan du inte komma så kommer allt att sändas live så du behöver inte missa något. Jag ser verkligen fram emot Location Day och i min presentation kommer jag att testa något nytt – det kommer att bli väldigt lite API-snack och väldigt mycket snack om sinnen och framtiden för locationtjänster.

API days

Tyvärr kommer jag att missa årets API days i Paris denna vecka, snyft. Jag deltog förra året och det var riktigt bra och från vad jag har sett och hört så blir det ännu bättre i år, så det kan vara värt att följa #apidays på Twitter på onsdag och torsdag.