API Måndag – Stripe kommer till Sverige, Ubers API, fantastiska openFDA

Efter en lång sommar så är nu API-måndag tillbaka och istället för att bara summera senaste veckans API-nyheter så tänker jag ge en översikt av de viktigaste API-nyheter från de senaste månaderna. Ett betalnings-API, ett taxi-API och ett läkemedels-API med stora mängder öppna data tycker jag är en bra början på vad som ska bli en fantastisk höst. För ännu mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter.

 

Stripe kommer (äntligen) till Sverige

Betalningstjänsten Stripe har ofta hyllats som att de har ett av de bästa APIerna i branchen. Länge var de endast tillgängliga i USA och några andra länder, men nu är deras privata beta tillgänglig i Sverige. Vill du vara med i denna beta så anmäl dig här och hoppas på det bästa.

Det är en seriös konkurrent till Klarna och liknande tjänster, som alla bör ta sig en seriös titt på hur väl Stripe stödjer utvecklare. Till exempel så skryter de mycket med att de är “built for developers” och de har API bibliotek i de flesta vanliga programmeringsspråk. Kommer du att använda Stripe till något? Dela med dig av dina ideer i kommentarerna eller på twitter med hashtagen #apise.

Uber lanserar ett API

Uber featuresTaxitjänsten Uber hyllas ofta som ett lysande exempel på hur ett företag kan dirsupta (?) en gammal affärside. Uber finns i 50 länder och 150 städer världen över. I Sverige finns Uber i Stockholm och Göteborg.

Nu har de släppt ett API där man kan leta tillgängliga tjänster, ta fram priser, få veta när en Uberbil är tillgänglig och en hel massa information om användare. För några få utvalda partners, tex Starbucks och United, så kan man även beställa en bil. För att få många utvecklare att använda APIet så betalar de 5 USD för varje ny Uberresenär som rekryteras via deras affiliateprogram.

Det finns idag inte många svenska taxi-APIer och detta kommer att vara ett problem om inte svenska taxinäringen vaknar. Om Ubers API börjar användas i svenska appar så är det en perfekt marknadsföringskanal för Uber och ett direkt hot mot lokala taxiföretag.

OpenFDA

Amerikanska Food & Drug Administration står för ett av de intressantaste API-släppen under sommaren med openFDA. Med detta beta-API så släpper de stora mängder öppna data om mediciner, bieffekter, medicinsk utrustning och återkallade matprodukter. Detta har tidigare varit data som har varit publik men mycket svårtillgänglig. Nu kan vem som helst ha tillgång till denna data via ett riktigt bra API. Jag ser fram emot vad mer openFDA kommer att släppa och framförallt hur de kan inspirera andra (tex svenska myndigheter) att göra samma sak.

Framtiden för Mashup.se

Som jag har nämnt i ett tidigare blogginlägg så har jag planer för en reboot av denna sajt. Jag vill mer och det är dags att ta tag i det. Tusen tack till alla er som redan har svarat på enkäten om vad ni vill ha från mashup.se! Om ni som inte redan har svarat kunde ta ett par minuter och svara på några snabba frågor så är jag evigt tacksam. Har du fler ideer på hur mashup.se kan bli bättre så kommentera gärna på detta blogginlägg.

Kom och presentera på Nordic APIs

I Oktober är jag med och organiserar nästa Nordic APIs konferens i Stockholm. Jag håller just på att leta talare som kan vara med och dela med sig av sina API-erfarenheter och känner du dig träffad så kan du läsa mer på Call for Speakers.