API Måndag – Spotify, Riksdagen

Veckans API-nyheter är att Spotify har publicerat ett nytt API och Riksdagen fortsätter att publicera mer och mer data. För ännu mer om APIer så följ @andreaskrohn på Twitter.

Nytt API från Spotify

Spotify har släppt ett nytt Web API som ger utvecklare tillgång till en hel del ny funktionalitet. Via APIet kan man komma åt skivomslag och mer meta data, framförallt genom bättre integration med the Echo Nest (som Spotify köpte i mars). Webbappar kan nu skapa nya spellistor för Spotifyanvändare, vilket tillsammans med alla data från the Echo Nest (sångtexter, genreinformation etc) öppnar många nya möjligheter. Tyvärr kan man inte streama musik direkt via webbappar, utan endast 30 sekunders previews av låtar. Förhoppningsvis fixas detta i framtida versioner av APIet.

Mer data från Riksdagen

Riksdagen fortsätter löpande att förbättra sitt API med mer data om motioner och voteringar, mer meta data om webb-tv och anföranden, bättre JSON och RSS stöd etc. Mer kommer under hösten. Riksdagen har förstått att öppna data är en ständigt pågående process och inte en ett engångsprojekt.