API måndag – Spotify, Face.com, OAuth 2.0 och Sveriges bästa API

Det är många API nyheter denna vecka. Det är nu ännu lättare att bygga coola musikappar med Spotify, att lista ut folks ålder och att använda OAuth 2.0. Detta och mycket mer vet ni redan om ni följer mig (@andreaskrohn) på Twitter så gör det nu så ni inte missar alla spännande i API-världen.

Spotify och Echo Nest nu enklare att använda tillsammans

The Echo Nest är en tjänst som gör det enkelt för utvecklare att bygga smarta musikapplikationer. Tidigare har de bla integrationer med EMI och Rdio och under veckan som gått har de också integrerat med Spotify. Den består av att Spotify IDs ny är tillgängliga via Echo Nests Rosetta Stone tjänst som mappar låt och artistinformation mellan ett flertal populära musiktjänster. Förhoppningsvis så leder det till ännu fler fantastiska appar som använder Spotify, som tex SpotON Radio.

Hur gammal är killen på bilden?

Face.com har ett API för ansiktsigenkänning och nu har de gjort APIet ännu bättre och lagt till åldersuppskattning. Skicka in ett foto till deras API nu så kan du inte bara få veta vem personen är, om han har glasögon och om han är glad eller ledsen och mycket mer, nu kan du även få veta ungefär vilken ålder personen har. Detta API blir bara mer och mer fascinerande ju mer funktionalitet de lägger till. Det är ett lysande exempel på vilken otrolig funktionalitet som vilken utvecklare som helst lätt kan använda idag.

Förbättringar av Google OAuth 2.0 playground

OAuth 2.0 har flera fördelar jämfört med OAuth 1.0a, bla så är det lättare att implementera en OAuth 2.0 klient än en OAuth 1.0a klient. Det stora problemet med OAuth 2.0 är att det finns många versioner och att standarden inte riktigt är satt utan fortfarande utvecklas. Som tur är så har Google utökat funktionaliteten på sin OAuth 2.0 playground med stöd för fler drafts av OAuth 2.0, client-side flow, stöd för acces_type och approval_prompt parametrar mm. Väl värt att experimentera med om ni måste jobba med OAuth 2.0 med andra ord.

Hemleverans av pizza är en killer feature för ett API

Om ni mot förmodan har missat förra veckans största API-händelse (i alla fall på mashup.se) så blev Onlinepizzas API framröstat till Sveriges bästa API med 72 av totalt 550 röster. Tvåa i omröstningn blev Saplos textanalys-API och trea blev Vemringdes API. Ã terigen ett stort tack till alla som röstade!