API Måndag – SMHI, Runscope Radar, Salesforce

Nytt gratis API från SMHI, ett par nya verktyg för att testa APIer och en ny API-plattform Salesforce – en hel del API-nyheter denna vecka med andra ord. Imorgon tisdag 26 november är det dags för Nordic APIs for Business på Internetdagarna. En heldag om hur APIer påverkar affärerna. Läser du detta inlägg innan dess så finns det fortfarande biljetter att köpa, dessutom så kommer vi att spela in och streama allt live. Följ gärna @andreaskrohn på Twitter för ännu mer om APIer hela veckan lång.

Prognos-API från SMHI

Många har under de senaste åren undrat varför SMHI inte erbjuder något öppet API. Nu har det äntligen hänt och SMHI har lanserat en betaversion av API för väderprognosdata. Prognoser för de nämsta 10 dagarna, utan någon kostnad. De har också lanserat en betaversion av nedladdning av meteorologiska observationer där man kan komma åt mätdata från mätstationer över hela landet.

SMHI och många andra kommer att prata på Internetdagarna idag och jag ser fram emot att höra mer om hur de tänker om öppna data. Bra att SMHI nu tillhandahåller öppna data. De har fortfarande en bit kvar till de med mängden data kan konkurrera med yr.no, men de har ett starkt varumärke i Sverige så SMHIs data kan nog få rätt bra spridning.

Verktyg för att testa APIer

Det har kommit några riktigt intressanta verktyg för att testa APIer. Med Runscope Radar så kan man bygga tester mot de APIer man använder och automatiskt köra dessa tester (tex varje gång man commitar ny kod). Själv så använder jag Cucumber för mina API-tester men för nästa projekt ska jag definitivt testa Runscope Radar. Man kan köra en hel del tester på deras väl gömda gratisversion, så det kostar inget att testa.

Även APImetrics ser intressant ut. De låter en inte bara testa om ett API fungerar eller inte, utan även performance. Tyvärr så kan man inte bygga sina egna tester gratis. Jag förstår givetvis att de måste ta betalt, men jag skulle vilja testa tjänsten innan jag betalar. Vad man däremot får gratis är en hel del matnyttiga tester av alla de stora APIerna från Facebook, GitHub, SoundCloud etc.

Har du testat Rundscope Radar eller APImetrics seriöst så dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna till detta blogginlägg. Är du intresserad av hur man testar APIer så rekommenderar jag att du ser videon från API Debugging & Testing sessionen från API Strategy & Practice konferensen.

Salesforce1

Salesforce är redan en av jättarna i API-världen och cloud computing. Under förra veckans gigantiska Dreamforce konferens (92.000 anmälda deltagare!) introducerade de Salesforce1. Där samlas alla Salesforce redan existerande APIer samt en hel del nya. Använder du idag något Salesforce-API så bör du ta en ordentlig titt på Salesforce1, men jag är tveksam att någon som inte redan är i Salesforce universum är så intresserad.

Vinnare i Big Apps

Ett stort grattis till Softhouse och deras app Hälsokompis som vann Big Apps 2 månaders maratonhack. Med appen kan man hålla reda på vad man äter och sätta upp mål för sin kost.